W dniach 20 - 23 kwietnia 2009r. odbyła się zorganizowana po raz pierwszy w PWSZ w Nysie, przez Instytut Dietetyki, Międzynarodowa Szkoła Wiosenna.
W ramach prowadzonych zajęć odbyły się liczne wykłady oraz zajęcia warsztatowe.
Wśród zaproszonych wykładowców mieliśmy zaszczyt gościć Pana prof. Yücel Tayfun z Sakarya University i mgr Büyükyörük Nurwet z Mahomet Akif Erosy University w Turcji, oraz Panie dr Lenka Spirudová i dr Helena Kisvetrová z Palacky University Olomouc w Czech i dr Katarzynę Neubauer z Akademii Medycznej we Wrocławiu.
Wygłoszone przez gości oraz naszych wykładowców referaty cieszyły się dużym zainteresowaniem i wzbudziły dyskusje, zarówno bezpośrednio po wystąpieniach jak i w kuluarach.
Obok wykładów zorganizowane zostały również warsztaty dietetyczne, które odbyły się w pracowni technologii żywności, w czasie których nasi studenci wraz z wykładowcami dzielili się uwagami na temat przygotowywania potraw regionalnych i technologii ich sporządzania.
Ponadto miały miejsce pokazy pierwszej pomocy przeprowadzone przez studentów kierunku Ratownictwa Medycznego, które zaciekawiły gości i cieszyły się dużym zainteresowaniem osób uczestniczących w Szkole.