Akademickie Rytmy w Radiu Nysa FM
PODCAST: „Żywność, która wspomaga leczenie cz. 1”. Audycja "Akademickie Rytmy" z dnia 28 marca 2022 r. Słuchaj na kanale YouTube:
Goście programu z Wydziału Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej PWSZ w Nysie – kierunek dietetyka:
Przepisy studentek dietetyki:
PRZEPIS NA SPAGHETTI w sosie pomidorowym ze szparagami i mozzarellą:
Składniki
Makaron 150g
Passata pomidorowa 100g
Oliwa z oliwek 20g
Czosnek 3 ząbki
Liść laurowy 1 sztuka
Sól i pieprz do smaku
Szparagi 50g
Mozzarella pół kulki
Wykonanie:
Należy oczyścić szparagi i pokroić je w mniejsze kawałki. Należy nastawić i osolić wodę. Szparagi można gotować wraz z makaronem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, obieramy i wrzucamy czosnek. Po chwili dodajemy passatę pomidorową dodajemy liść laurowy, sól i pieprz oraz oregano. Po 25-30 minutach sos jest gotowy. Makaron ze szparagami mieszamy z sosem pomidorowym. Kroimy pół kulki mozzarelli. Na górę makaron można posypać parmezanem.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ:
Składniki:
Pól szklanki kaszy kuskus
50 g rukoli
100 g łososia
5 gram masła
Koperek
5 pomidorów suszonych
100 g awokado
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
Sól, pieprz
20 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki łososia smarujemy masłem i posypujemy posiekanym koperkiem, a następnie zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
Kaszę kuskus gotujemy. Awokado i pomidory suszone kroimy w małe kawałki. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód oraz przyprawy. Ugotowaną kaszę łączymy z rukolą, awokado, suszonymi pomidorkami i sosem, dokładamy upieczony filet z łososia i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.