KOLEJNI DYPLOMOWANI DIETETYCY BĘDĄ DBAĆ O ZDROWIE NASZYCH RODAKÓW
W dniach 9,10 i 13 lipca 2020 r na Wydziale Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej odbyły się egzaminy dyplomowe dla studentów kierunku dietetyka. Kolejny raz mury naszej Uczelni opuszczają wysoko wyspecjalizowani dietetycy, którzy w swojej codziennej pracy dzieląc się wiedzą i doświadczeniem będą dbali o nasze zdrowie. W pierwszym terminie do egzaminu przystąpiło 22 absolwentów. W tym roku z powodu pandemii egzaminy przebiegały w szczególnych warunkach, z zachowaniem reżimu sanitarnego.
Egzamin składał się z dwóch części. Pierwsza część obejmowała obronę pracy dyplomowej, druga zaś sprawdzała kompetencje zawodowe absolwentów. W skład komisji egzaminacyjnych wchodzili:
09.07.2020r. prof. dr hab. n. med. Elżbieta Poniewierka, dr n. med. Marta Misiarz, dr inż. Marzena Zołoteńka-Synowiec
10.07.2020r. prof. dr hab. inż. Joanna Wyka, dr hab. n. med. Zbigniew Ciemniewski,prof. PWSZ w Nysie, dr n. med. Bogusław Bucki
13.07.2020r. dr inż. Ewa Malczyk, prof. PWSZ w Nysie, dr n. med. Marta Misiarz, dr n. med. Beata Całyniuk, dr Marcin Błaszczyk
Podczas egzaminu dyplomowego absolwenci prezentowali wyniki badań własnych z zakresu wiedzy żywieniowej, czynników mających wpływ na zdrowie, zachowań i nawyków żywieniowych oraz towaroznawstwa.
Specjalne gratulacje należą się absolwentkom, których prace zostały wyróżnione. I są to Panie:
Aneta Gołuch, za pracę nt.: „ Analiza profilu kwasów tłuszczowych i tokoferoli w wybranych olejach zimno tłoczonych”.
Karolina Griesmann, za pracę nt.: „ Wpływ badań nutrigenetycznych na decyzję genetyka”
Klaudia Ból, za pracę nt: „Ocena poziomu wiedzy osób dorosłych w wieku 18-65 lat na temat osteoporozy i jej żywieniowych czynników ryzyka”.
Gratulujemy wszystkim pomyślnego zdania egzaminu, życząc dalszych sukcesów w życiu zawodowym i osobistym.