Wyjazd szkoleniowy w ramach programu Erasmus+ do Finlandii
W dniach 3.02.2019-9.02.2019 odbył się wyjazd szkoleniowy, w którym uczestniczyli: Pan Prorektor do spraw nauki i rozwoju, dr Tomasz Drewniak, doc. PWSZ w Nysie, Pani dr Marta Targowicz z Instytutu Finansów, Pan dr Mariusz Drożdzal z Instytutu Jazzu, Pan dr Grzegorz Chmielewski, z-ca Dyrektora Instytutu Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Pani dr Jagoda Rydelek z Instytutu Nauk o Zdrowiu – kierunek dietetyka.
Stanowił on finalny element projektu trwającego od października 2018 roku polegającego na zwiększeniu kompetencji językowych wykładowców PWSZ w Nysie, w którym zastosowano najnowsze techniki nauczania hybrydowego w tym webinaria online, model nauczania odwróconego w środowisku online, godziny kontaktowe kursu j. angielskiego w Polsce i w Finlandii, a przede wszystkim prowadzenie wykładów w j. angielskim w Saimaa University of Applied Sciences w Lappeeranta (Finalndia). Prowadzącą kurs byłą Pani Kristiina Karjalainen, doświadczona lektorka, dzięki której umiejętnościom uczestnicy kursu w sposób niestandardowy i skuteczny przyswajali kolejne elementy wiedzy z języka obcego. Cały czas tam spędzony dla wszystkich uczestników wyjazdu stanowił znakomitą okazję do podniesienia umiejętności językowych jak też sprawdzenia się w prowadzeniu zajęć na zagranicznej uczelni dla międzynarodowej grupy studentów.
Dodatkowo wizyta stanowiła ta doskonały fundament dla nawiązania kontaktów naukowych i zbudowania perspektywy szerszej współpracy pomiędzy naszą Alma Mater a fińskimi partnerami. Dzięki spotkaniom z pracownikami Biura Współpracy Międzynarodowej była okazja zaprezentować bezpośrednio ofertę PWSZ w Nysie oraz porozmawiać o potencjale podejmowania działań na wspólnych płaszczyznach z uwzględnieniem wymiany kadry naukowej i studentów jak też podejmowania wspólnie inicjatyw naukowych.
Delegacja z Polski została także zapoznana z infrastrukturą całej Uczelni. I to wszystko w aurze tamtejszego klimatu obejmującego zarówno przymrozki jak i bajeczne zimowe pejzaże. Nie zabrakło również okazji do poznania miejscowych zabytków, czy też atrakcji kulinarnych.
Każdy uczestnik kursu na jego zakończenie otrzymał certyfikat Uczelni poświadczający dokonania w trakcie kursu.