Zapraszamy do korzystania z dostępu testowego do specjalistycznych baz EBSCO z zakresu architektury, nauk o żywieniu i żywności oraz muzykologii.
Art & Architecture Complete to baza pełnotekstowa z dziedziny architektury i sztuki przeznaczona na potrzeby różnych użytkowników - architektów, badaczy sztuki, artystów i studentów. Zapewnia łatwy dostęp do czasopism akademickich, publikacji handlowych, materiałów branżowych i książek. Obejmuje szeroki wachlarz tematów związanych ze sztuką, od architektury i projektowania architektonicznego, aż po sztukę użytkową i komercyjną. Baza udostępnia pełne teksty setek czasopism począwszy od 1937 roku, pełny tekst setek książek, kolekcję obrazów z bazy Picture Desk i innych źródeł.
Tematyka bazy obejmuje: architekturę i historię architektury, projektowanie wnętrz, projektowanie terenów zielonych, wzornictwo przemysłowe, sztukę i historię sztuki, fotografię, grafikę, sztukę współczesną, archeologię, projektowanie kostiumów, rękodzieło, sztukę użytkową i sztukę ludową, sztukę i produkcję filmową i telewizyjną, muzealnictwo, malarstwo, sztukę drukarską, rzeźbę, projektowanie mody, materiały wideo i wiele innych.
RILM Abstracts of Music Literature with Full Text, pełnotekstowa wersja bazy RILM Abstracts of Music Literature, obejmuje pełną zawartość bazy bibliograficznej RILM, 200 czasopism pełnotekstowych z ponad 50 krajów, (w tym 90 czasopism pełnotekstowych niedostępnych w żadnej innej kolekcji) oraz obszerną kolekcję książek, biografii, rozpraw, filmów i materiałów video. Najważniejsze czasopisma zawarte w bazie to m.in: American Music Research Center Journal, Research and Issues in Music Education (RIME), Muzyka: Kwartalnik poświęcony historii i teorii muzyki, Recherches sur la musique française classique, Rivista di analisi e teoria musicale, Kieler Beiträge zur Filmmusikforschung, Canadian Music Therapy Association Journal, Music archaeological bulletin/Bulletin d'archéologie musicale. Neue Zeitschrift für Musik, Journal of Film Music i wiele innych. Baza jest podstawowym narzędziem do prowadzenia studiów i badań w zakresie muzyki i dziedzin pokrewnych.
Food Science Source to wszechstronna baza danych zaprojektowana z myślą o potrzebach podmiotów branży żywnościowej i studentów kierunków związanych z żywnością i żywieniem. Szeroki zakres zawartych materiałów zapewnia użytkownikom dostęp do użytecznej i niezbędnej wiedzy odnośnie każdego aspektu tej branży, w tym nauk o żywności, usług żywieniowych, przetwarzania, pakowania, transportu żywności itp. W bazie danych można znaleźć ponad 2.5 miliona rekordów, a także dostęp do pełnej treści ponad 800 publikacji różnego typu np.: czasopism, monografii i publikacji branżowych.
Nutrition Reference Center to baza przeznaczona dla studentów i specjalistów zajmujących się dietetyką i żywieniem. Zawiera praktyczne wskazówki przydatne do określenia odpowiedniej diety dla osób z różnymi schorzeniami, ocenę dotychczasowych nawyków żywieniowych stwarzających zagrożenie dla zdrowia, instrukcje dla pacjentów, czynniki kulturowe czy społeczne wpływające na sposób odżywiania. Artykuły zostały napisane przez uznanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Baza jest dostępna na łatwym w obsłudze interfejsie, który posiada również wersję mobilną.
Bazy są dostępne na platformie EBSCO pod poniższym adresem:
http://search.ebscohost.com
Dostęp testowy jest aktywny do 15.07.2017 r.
Zapraszamy do korzystania!>
Bazy są dostępne ze wszystkich komputerów na terenie całej uczelni oraz w dostępie zdalnym poprzez serwer Proxy!!!
Więcej: https://biblioteka.pans.nysa.pl/