W dn. 25-29.01.2016r. w ramach programu LLP ERASMUS+ z wykładami "Satisfaction of life in elderly people" i "Alzheimer's disease - nutritional factors" przebywała w Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of Agrobiology and Food Resources/ Department of Human Nutrition dr hab Joanna Wyka, prof PWSZ w Nysie.
W ramach współpracy między Uczelniami zaplanowano również spotkanie z p. kierownikiem Katedry MUDr Petrem Chlebo, PhD i p. Doc. Ing Marta Habanovą oraz p. Dziekanem Doc. Ing Peterem Ondrisikiem, PhD. Pani prof. Wyka została zaproszona do zwiedzenia otwartego w 2015 roku nowoczesnego AgroBioTech Research Centre, gdzie m.in. można ocenić "elektronicznym nosem" - innowacyjną metodą cechy sensoryczne żywności, np. parametry dojrzewania sera. Z punktu widzenia Instytutu Dietetyki najcenniejszą może okazać się współpraca w ocenie stanu odżywienia dzieci, ludzi starszych a także sportowców prowadzona specjalistycznym sprzętem w technologii BOD-POD (Air Displacement Plethysmography) uznawana w praktyce klinicznej za złoty standard oraz oznaczanie frakcji LDL w surowicy krwi (LDL subfractions) testem Lipoprint, w celu bardzo dokładnego określenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.