V edycja Ogólnopolska Konferencja Dietetyki
W dniach 10-11 kwietnia 2015r. odbyła się V edycja Ogólnopolska Konferencja Dietetyki organizowana przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków w Łodzi. W tym roku w konferencji wzięło udział prawie tysiąc osób, w tym również studentki Dietetyki PWSZ w Nysie.
Tegoroczny zjazd był poświecony tematyce trendów w wegetarianizmie oraz wybranym problemom żywieniowym u dzieci. Poznaliśmy najnowsze doniesienia dotyczące żywienia niemowląt i małych dzieci oraz zalecanej suplementacji, jak również kryteria oceny i wymagania stawiane producentom oferującym żywność dla najmłodszych. Przybliżone zostały rodzaje zaburzeń odżywiania u dzieci, a także sposoby leczenia otyłości u dzieci i młodzieży. Następnie dowiedzieliśmy się jakie podstawowe zasady leczenia żywieniowego obowiązują u dzieci chorujących na mukowiscydozę, u dzieci z autyzmem, a także z rzadkimi chorobami metabolicznymi. Dodatkowo zapoznaliśmy się z problematyką pracy dietetyka na oddziale pediatrycznym.
Pierwszy dzień konferencji zakończył panel dyskusyjny dotyczący przyszłości dietetyka w polskim systemie ochrony zdrowia, podczas którego poruszano tematy regulacji prawnych zawodu, różnych kierunków studiów pokrewnych z dietetyką oraz dokonano próby rozwiązania kwestii egzaminu z wiedzy dla wszystkich osób pracujących jako dietetyk.
Drugiego dnia poznaliśmy skutki zdrowotne wynikające ze stosowania diet wegeteriańskich, także w przypadku dzieci i kobiety w ciąży. Został nam przybliżony podział diet wegetariańskich oraz wątpliwości związane z dietą wegańską w sporcie.
Na koniec odbyła się sesja prac własnych studentów.
W przerwach przemówień prelegentów można było zapoznać się
z ofertami prezentujących się różnorodnych firm, oferujących m.in. analizatory
składu ciała, czy zdrową żywność.
Otrzymaliśmy sporo ciekawych materiałów, które mogą okazać się przydatne w przyszłości.
Cała konferencja przebiegała w miłej atmosferze.
Justyna Dubiel i Anna Łuczak
Studentki trzeciego roku Dietetyki