Edukacja żywieniowa młodzieży gimnazjalnej
Dnia 08.04.2015r. w Gimnazjum nr 1 w Prudniku odbyła się prelekcja przeprowadzona przez studentów dietetyki: Katarzynę Smoczyńską, Klaudię Stosiek i Piotra Zająca. Tematyką wykładu było racjonalne żywienie młodzieży w aspekcie choroby nowotworowej oraz zaburzeń odżywiania. Gimnazjaliści po tych prezentacjach ochoczo obliczali swoje BMI i oceniali swój stan odżywienia.
Dodatkowym punktem spotkania była przedstawiona przez Piotra prezentacja na temat carvingu czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Piotr także zapraszał chętnych uczniów do wspólnego tworzenia łabędzia z jabłka, czy też kwiatów z pora.
Pomimo małej ilości pytań zadawanych przez młodzież, chętnie słuchali wiadomości przedstawionych im podczas godzinnej prelekcji. :)
Klaudia Stosiek
Koło Naukowe Set Point Diet