W dniu 29.09.2014 r. w Zespole Szkół i Przedszkoli w Niedźwiedziu odbył się pokaz "carvingu". Tej trudnej sztuki uczył uczniów i przedszkolaków - Piotr Zając student PWSZ w Nysie. Mogliśmy wspólnie podziwiać jak wykonuje proste" a jednocześnie niezmiernie skomplikowane kompozycje.
CARVING - to nic innego jak fantazyjne" dekoracyjne wycinanie (rzeźbienie) z owoców i warzyw wywodzące się z Dalekiego Wschodu: Chin" Tajlandii. Carving stał się szerzej znaną sztuką za sprawą corocznego święta religijnego Loy Krathong. Wtedy sztukmistrzyniami były kobiety pracujące na królewskim dworze" które zaczęły wycinać przepiękne owocowe i warzywne dekoracje również w swoich domach dla przybyłych gości. Obecnie Tajlandia jest uznawana za kolebkę światowego carvingu. Władze Tajlandii uznały sztukę carvingu za element dziedzictwa narodowego.
Carving to głównie sztuka tworzenia rzeczy użytkowych. Pokazy" które organizuje Piotr mają przede wszystkim rozpropagować tę ciekawą formę dekoracji" przedstawić możliwości carvingu" zainspirować i zachęcić do poznania technik używanych przy tworzeniu owocowych i warzywnych dzieł sztuki.
Okres zbioru jesiennych plonów to idealna okazja" aby w nietypowy sposób zajrzeć do pomieszczeń kuchennych. Jak się okazało warzywa i owoce mogą służyć do zupełnie innych celów" niż tylko jedzenia. Każde z dzieci z zapartym tchem uczestniczyło w pokazie Piotra" będąc pod olbrzymim wrażeniem tego" co zobaczyło. Z warzyw i owoców powstały nie tylko pojedyncze kwiaty - róże" tulipany" ale także para przecudnych łabędzi. Dzieci zrozumiały" że żadne z dzieł Piotra nie zostanie zmarnowane - każdy powstały produkt - owocowa lub warzywna rzeźba nadaje się do spożycia.
"Pokazy kulinarne to nie tylko sztuka gotowania" to także sztuka tworzenia pięknych rzeczy".
mgr inż. Marta Misiarz
Instytut Dietetyki