IX Nyski Festiwal Nauki
Już dziewiąty raz gościliśmy wszystkich chętnych entuzjastów nauki. Przez dwa dni trwania imprezy w Collegium Medicum PWSZ w Nysie prezentowaliśmy tajniki wiedzy żywieniowej i dietetycznej.
Zdrowie według WHO :
To pełen dobrostan fizyczny , psychiczny i społeczny a nie wyłącznie brak
choroby bądź niedomagania.
Podczas festiwalu można było posłuchać o roli błonnika pokarmowego w diecie, który to wykład poprowadziła Pani prof. Elżbieta Poniewierka oraz o profilaktyce żywieniowej chroniącej przed chorobami sercowo-naczyniowymi na wykładzie Pana prof.. Zbigniewa Ciemniewski - "Dieta wspomagająca serce",
Po wykładach zarówno w pierwszym jak i w drugim dniu festiwalu odbyły się następujące warsztaty:
"Ocena antropometryczna stanu odżywiania"
Prowadzili studenci działający w Kole Naukowym pod kierunkiem dr n. med. B.
Całyniuk. Obejmowały one dwa rodzaje zagadnień: jakościowa ocena jadłospisów
oraz ocena stanu odżywienia na podstawie pomiarów masy i wysokości ciała.
Uczestnicy warsztatów oceniali swój sposób żywienia. Mogli sprawdzić czy standardowe
ich menu odpowiada przyjętym zasadom racjonalnego żywienia. W części drugiej
uczestnicy zostali poddani badaniom antropometrycznym. Warsztaty cieszyły
się dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem młodzieży. Wszyscy bardzo chętnie
współpracowali z prowadzącymi.
"Oznaczanie substancji antyodżywczych"
Przeprowadzone w laboratorium chemicznym przez dr inż. Ewę Malczyk. Szczawiany
zaliczane są do substancji antyodżywczych, obecnych w żywności pochodzenia
roślinnego. Najbardziej znanymi źródłami szczawianów są: szpinak, rabarbar
i szczaw, ale również duże ilości tych związków oznacza się w używkach, takich
jak: kawie i herbacie.
Nadmierna podaż wraz z dietą tych substancji może być przyczyną hipokalcemii
oraz wielu innych schorzeń, z których najpowszechniejszym jest kamica nerkowa
(kamica wapniowo-szczawianowa).
Celem doświadczenia było oznaczenie kwasu szczawiowego w wybranych używkach (kawa, herbata), wykazanie wpływu rodzaju używki (kawa mielona, rozpuszczalna, herbata liściasta, rozdrobniona, w saszetkach) na ilość szczawianów w uzyskanym naparze, oraz określenie stopnia wiązania wapnia przez kwas szczawiowy. Ponadto obliczano, ile mleka należy dodać do naparu kawy czy herbaty, aby wapń zawarty w mleku związał rozpuszczalny kwas szczawiowy z naparu, i tym samym zminimalizował niekorzystny wpływ szczawianów na organizm człowieka.
"Związki fenolowe, flawonoidowe i garbnikowe w produktach spożywczych i surowcach roślinnych"
Warsztaty w laboratorium chemicznym poprowadziła dr n. farm. Adam Stolarczyk
Warsztaty cieszyły się sporym zainteresowaniem. Odbyły się w przyjaznej i miłej atmosferze. Młodzież wykazała się dużym zainteresowaniem i chęcią współpracy. Wszystkim uczestnikom dziękujemy i zapraszamy na następne wykłady i warsztaty organizowane w Instytucie Dietetyki w ramach IX Nyskiego Festiwalu Nauki.
mgr inż. Marta Misiarz
Instytut Dietetyki