"Edukacja żywieniowa w Szkołach Podstawowych"
Dnia 13.03.2013r. Agata Ficek i Anna Krawczyk, studentki dietetyki z PWSZ w Nysie przeprowadziły kolejną pogadankę dla uczniów z klas IV - VI na temat racjonalnego żywienia w wieku szkolnym, która miała miejsce w Szkołach Podstawowych w Jasienicy Dolnej i Łambinowicach.
Okres szkolny u dzieci i młodzieży to czas intensywnego rozwoju fizycznego
i umysłowego. Prawidłowo zbilansowana dieta w znaczącym stopniu pomaga wykorzystać
młodemu człowiekowi cały genetycznie uwarunkowany potencjał rozwojowy oraz uniknąć
wielu chorób, zarówno wieku dziecięcego, jak i tych dietozależnych, występujących
w późniejszym okresie.
Od 10 roku życia występuje zróżnicowanie płciowe, czyli różne zapotrzebowanie
na energię i składniki odżywcze ze względu na charakterystyczny rozwój dla danej
płci. Jakiekolwiek niedobory pokarmowe w okresie szkolnym mogą powodować spowolnienie
tempa przyrostów wysokości i masy ciała oraz opóźnić dojrzewanie płciowe.
Czas, kiedy dziecko zaczyna chodzić do szkoły jest okresem, kiedy często samo zaczyna decydować o tym, co jada, zwłaszcza poza domem. Niezwykle ważne jest tutaj uświadomienie roli zdrowego odżywiania i wzmacnianie ukształtowanych we wcześniejszych latach prawidłowych nawyków żywieniowych. Dziecko musi wiedzieć dlaczego np. chipsy i cola są niezdrowe, albo dlaczego musi codziennie zjeść jogurt lub wypić mleko.
Prelekcja cieszyła się dużym zainteresowaniem, wszyscy byli bardzo aktywni w zadawaniu pytań.
Warto przeprowadzać więcej prelekcji w szkołach podstawowych, mających na celu uświadamianie istoty inwestowania w odpowiednią ilość składników odżywczych i mineralnych, a w szczególności białka, wapnia i żelaza, aby zapobiec groźnym chorobom w przyszłości!
Agata Ficek