Już ósmy raz gościliśmy wszystkich chętnych entuzjastów nauki. Przez dwa dni trwania imprezy w Collegium Medicum PWSZ w Nysie prezentowaliśmy tajniki wiedzy żywieniowej i dietetycznej.
"Zdrowie jest nieodłącznym warunkiem osiągnięć szkolnych, dobrej jakości życia i ekonomicznej produktywności. Wyposażając dzieci w wiedzę, umiejętności i właściwe postawy wobec zdrowia, możemy zwiększyć ich szanse na zdrowe życie oraz ich zdolności do działań na rzecz zdrowia społeczności, w których żyją".
Hiroshi Nakajima
Dyrektor Generalny Światowej Organizacji Zdrowia
Kilkanaście lat temu ze zdumieniem przecieraliśmy oczy, widząc
otyłe dzieci i grube nastolatki amerykańskie, dziś zmierzamy do sytuacji, w
której otyłość młodego pokolenia Polaków staje się palącym problemem społecznym.
W Polsce prawie co dwunaste dziecko cierpi na nadwagę. Otyłość dzieci i młodzieży
staje się więc prawdziwym wyzwaniem, dlatego też jeden z bloków tematycznych
prezentowanych przez Instytut Dietetyki podczas tegorocznego Festiwalu Nauki
poświęcony został problemowi otyłości wśród polskiej młodzieży.
Zaprezentowano następujące wykłady:
Wykłady poświęcone problemowi otyłości poprowadzili:
p. prof. Elżbieta Poniewierka "Czy możemy skutecznie leczyć otyłość?"
p. prof. Joanna Wyka "Otyłość prosta u dzieci i młodzieży",
p. dr n. med. Bogusław Bucki "Otyłość wśród młodzieży".
Licznie zgromadzeni uczniowie dowiedzieli się jaka jest etiologia tej choroby, w jaki sposób można jej zapobiegać i leczyć. Wrażenie na słuchaczach zrobiły dane statystyczne dotyczące zachorowalności na otyłość wśród dzieci i młodzieży w USA, państwach Unii Europejskiej oraz Polsce.
"Zachowania żywieniowe w aspekcie zasad racjonalnego
żywienia"
Prezentowany przez dr n. med. Beatę Całyniuk. Wykład skierowany był do uczniów
szkół gimnazjalnych. Przybyli uczniowie z opiekunami wypełnili całą aulę. Celem
prezentacji było zainteresowanie młodzieży problemem racjonalizacji żywienia
a jednocześnie wykazanie błędów i złych nawyków żywieniowych. Prezentowano wyniki
badań programu: żyj zdrowo, jedz kolorowo.
Po wykładach zarówno w pierwszym jak i w drugim dniu festiwalu odbyły się następujące warsztaty:
"Ocena antropometryczna stanu odżywiania"
Prowadzili studenci działający w Kole Naukowym pod kierunkiem dr n. med. B.
Całyniuk. Obejmowały one dwa rodzaje zagadnień: jakościowa ocena jadłospisów
oraz ocena stanu odżywienia na podstawie pomiarów masy i wysokości ciała. Uczestnicy
warsztatów oceniali swój sposób żywienia. Mogli sprawdzić czy standardowe ich
menu odpowiada przyjętym zasadom racjonalnego żywienia. W części drugiej uczestnicy
zostali poddani badaniom antropometrycznym. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem
i zaangażowaniem młodzieży. Wszyscy bardzo chętnie współpracowali z prowadzącymi.
"Zapobieganie otyłości wśród dzieci i młodzieży -
praktyczne wskazówki"
Przeprowadzone przez mgr inż. Martę Misiarz we współpracy ze studentami dietetyki,
skierowane były do uczniów szkół gimnazjalnych. Celem spotkań było nakreślenie
konsekwencji wynikających ze spożywania żywności o zbyt dużej energetyczności
oraz zaniechania aktywności fizycznej. Podczas spotkania w praktyczny sposób
przekazano młodym słuchaczom sposoby na to jak można skutecznie obniżyć wartość
energetyczną pożywienia nie zmieniając jego objętości, w więc nie narażając
się na napady głodu, które są bezpośrednio związane z pojadaniem energetycznych
przekąsek i szybkich dań. Prezentowane sposoby gwarantowały również właściwe
zbilansowanie całodziennej diety nastolatka. Szczególną uwagę zwrócono na rolę
jaką odgrywa aktywność fizyczna w utrzymaniu należytej masy ciała.
"Oznaczanie substancji antyodżywczych"
Przeprowadzone w laboratorium chemicznym przez dr inż. Ewę Malczyk. Szczawiany
zaliczane są do substancji antyodżywczych, obecnych w żywności pochodzenia roślinnego.
Najbardziej znanymi źródłami szczawianów są: szpinak, rabarbar i szczaw, ale
również duże ilości tych związków oznacza się w używkach, takich jak: kawie
i herbacie.
Nadmierna podaż wraz z dietą tych substancji może być przyczyną hipokalcemii
oraz wielu innych schorzeń, z których najpowszechniejszym jest kamica nerkowa
(kamica wapniowo-szczawianowa).
Celem doświadczenia było oznaczenie kwasu szczawiowego w wybranych używkach
(kawa, herbata), wykazanie wpływu rodzaju używki (kawa mielona, rozpuszczalna,
herbata liściasta, rozdrobniona, w saszetkach) na ilość szczawianów w uzyskanym
naparze, oraz określenie stopnia wiązania wapnia przez kwas szczawiowy. Ponadto
obliczano, ile mleka należy dodać do naparu kawy czy herbaty, aby wapń zawarty
w mleku związał rozpuszczalny kwas szczawiowy z naparu, i tym samym zminimalizował
niekorzystny wpływ szczawianów na organizm człowieka.
"Dieta rzeźbiarzem ciała"
Przygotowane pod kierunkiem mgr inż. Marty Misiarz skierowane były do uczniów
szkół ponadgimnazjalnych. Zaprezentowana przez studentów III roku dietetyki
scenka obrazująca wizytę nastolatka w poradni dietetycznej, miała na celu przybliżenie
słuchaczom specyfiki pracy dietetyka. Specjalisty potrafiącego wykorzystać wiedzę
o żywieniu w działaniach praktycznych oraz edukacji grupowej i indywidualnej,
w zdrowiu i chorobie. Wskazano poradnie dietetyczne jako miejsca, gdzie młodzi
ludzie w razie potrzeby mogą uzyskać rzetelną poradę.
Warsztaty cieszyły się sporym zainteresowaniem. Odbyły się w przyjaznej i miłej atmosferze. Młodzież wykazała się dużym zainteresowaniem i chęcią współpracy. Łączna liczba uczestników wykładów wyniosła prawie 242 osoby, a z warsztatów skorzystało 210 osób. Wszystkim uczestnikom dziękujemy i zapraszamy na następne wykłady i warsztaty organizowane w Instytucie Dietetyki w ramach IX Nyskiego Festiwalu Nauki.