Koło Dietetyki funkcjonujące przy PWSZ w Nysie prowadzi spotkania z diabetykami od początku semestru zimowego 2010. Spotkania te odbywają się 2 razy w miesiącu i są prowadzone przez przewodniczącego koła - Michała Dajosa oraz Aleksandrę Dziedzic. W spotkaniach biorą udział studenci I i II roku dietetyki, podczas których mają okazję wykorzystać zdobytą wiedzę oraz nabyć przydatne umiejętności z dziedziny diabetologii zdobywać cenne doświadczenie.
Podczas każdego spotkania omawiane są różnorakie tematy z dziedziny żywienia i diabetologii, np. indeks glikemiczny, tłuszcze i ich wpływ na stan zdrowia chorych na cukrzycę oraz prowadzimy swobodne konwersacje odpowiadając na pytanie nurtujące chorych. Diabetycy chętnie biorą udział w spotkaniach, podczas których poruszane są tematy związane z ich życiem i problemami żywieniowymi wynikłymi z cukrzycy oraz chorób z nią współistniejących. Chętnie współpracują i są skłonni do stosowania się do opisywanych porad.
Ponadto, Polskie stowarzyszenie diabetyków organizuje także dodatkowe wydarzenia, jak np. ostatnio zorganizowana wspólna Wigilia diabetyków i studentów oraz przedstawicieli organizacji diabetologicznych, podczas której zarząd przygotował symboliczną kolację, a studenci III roku upiekli specjalne ciasto dla diabetyków.
Podsumowując, spotkania umożliwiają nam wykorzystywanie zdobywanej wiedzy w praktyce, dając tym samym możliwość bezpośredniego kontaktu z pacjentem zdobywania doświadczenia i propagowania idei zdrowego odżywiania wśród chorych na cukrzycę typu II.
Uczestniczka spotkań Koła Naukowego
Barbara Szlachta