W dniu 28 października 2011 r. w Colegium Medicum PWSZ w ramach współpracy międzynarodowej odbył się wykład dla studentów Dietetyki zatytułowany "Indeks Glikemiczny". Prelekcję prowadziła Pani Pavla Kudlova, PhD. Tomas Bata University in Zlin. Wykład dotyczył roli Indeksu gikemicznego w naszym żywieniu oraz wskaźników IG wybranych produktów spożywczych .
Podczas spotkania studenci dowiedzieli się co to jest i o
czym mówi indeks glikemiczny(IG), w jaki sposób żywność zawierająca węglowodany
podnosi stężenie cukru we krwi. Ciekawostką w tym temacie okazał się wpływ czynników
takich jak: forma fizyczna żywności, rodzaj i stopień przetworzenia oraz sposób
obróbki kulinarnej na ostateczną wartość IG żywności. Znajomość wartości IG
produktów żywnościowych ma istotne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę, które
muszą kontrolować swój poziom cukru we krwi.
Spotkanie zakończyło się rundą pytań zadawanych przez studentów naszej uczelni.
Sposób prowadzenia wykładu jak również przytoczone dane zawarte w prelekcji
spotkały się z dużym uznaniem studentów, którzy nagrodzili Panią Profesor gromkimi
oklaskami.
Studenci II roku Dietetyki