Ogólnopolska Konferencja -III
Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka
Pani dr inż. M. Zołoteńka-Synowiec wraz ze studentkami III roku Dietetyki :
Pauliną Gut oraz Anną Zielińską uczestniczyły w Ogólnopolskiej Konferencji III-ch
Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka, która odbyła się w dniach 15-16.04.2011
w Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Kongres ten był
zorganizowany przez Zakład Żywienia Człowieka oraz Studenckie Koło Naukowe Dietetyków
Wydziału Nauki o Zdrowiu, pod honorowym patronatem JM Rektora WUM - prof. Dr
hab. Marka Krawczyka.
Sympozjum było podzielone na dwie części - pierwszy dzień obejmował sesję naukowo-szkoleniową,
natomiast drugi dzień stanowił sesję studencką prowadzoną przez członków SKN
Dietetyków WUM. Podczas dwudniowej konferencji przedstawiono 21 referatów, w
tym 7 prac studentów, poruszających problematykę istotnej korelacji pomiędzy
sposobami żywienia a występowaniem chorób układu krążenia i chorób sercowo-naczyniowych.
W pierwszym dniu konferencyjnym Przewodniczący Komitetu Naukowego oraz Dziekan
Wydziału Nauki o Zdrowiu - prof. Zdzisław Wójcik zaakcentował szczególną rolę
tegoż spotkania naukowo-szkoleniowego, wykazując istotne powiązanie pomiędzy
dwoma kierunkami jakimi są medycyna i dietetyka, które powinny ze sobą ściśle
współpracować oraz wzajemnie się uzupełniać.
Również interesującym elementem programu konferencji były sesje plakatowe prac
przygotowanych przez pracowników instytucji medycznych i studentów, przedstawiające
związek między żywieniem a medycyną.
Drugi dzień sympozjum obejmował ustne doniesienia studenckich kół naukowych,
gdzie były przedstawiane wyniki własnych prac badawczych. Dość szczególną uwagę
przyciągnęło wystąpienie prof. Krzysztofa Krygiera na bardzo interesujący temat,
dotyczący znaczenia roli tłuszczów w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
ze wskazaniem na zalety oleju rzepakowego. Sympozjum studenckie uatrakcyjnił
również QUIZ ŻYWIENIOWY zawierający pytania dotyczące niezbędnych informacji
zdobytych podczas sesji naukowo-szkoleniowych. Wśród prawidłowo zaznaczonych
odpowiedzi były losowane atrakcyjne nagrody książkowe.
Jak już wcześniej zostało wspomniane, w drugim dniu konferencji można było wysłuchać
jak prężnie działa Koło Naukowe Dietetyków owej uczelni, a także i innych. Studenci
zaimponowali wszystkim słuchaczom swoim zaangażowaniem, jak i ogromnym zainteresowaniem
swojej pracy. Nie da się ukryć, że skłoniło nas to do refleksji, by i nasze
koło studenckie Set Point Diet również zobowiązało się do przeprowadzania różnych
działań badawczych i w następnej Konferencji Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu
Człowieka mogło godnie reprezentować Instytut Dietetyki PWSZ w Nysie, przedstawiając
uzyskane wyniki swoich prac, w celu zwrócenia szczególnej uwagi na wiele aspektów
profilaktyki i interwencji w dziedzinie dietetyki i leczenia żywieniowego człowieka.
Opr.Paulina Gut