"Set Point Diet" z wizytą w Publicznym
Gimnazjum nr 2 w Głuchołazach
W dniu 21.03.2011 r. w Publicznym Gimnazjum nr 2 w Głuchołazach odbyły się warsztaty
na temat zasad racjonalnego żywienia. Prelekcja została przeprowadzona przez
przedstawicieli Studenckiego Koła Naukowego Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej
w Nysie "Set Point Diet" : Michała Dajosa, Sandrę Dudek, Annę Wieczorek
oraz Annę Zielińską.
W prosty sposób omówiono korzyści płynące z systematycznego i zbilansowanego
dostarczania energii organizmowi, szczególnie ze względu na fakt, iż młodzież
w wieku gimnazjalnym znajduje się w okresie intensywnego wzrostu, co indukuje
między innymi wzrost zapotrzebowania na energię oraz składniki odżywcze.
Aby ułatwić codzienne zmaganie się z wyborem- pyszne, czy zdrowe? przedstawiono
listę zdrowych zamienników z każdej grupy produktów spożywczych: zbożowych,
nabiałowych, mięsnych, tłuszczowych, owocowych i warzywnych, przekąsek, napojów,
słodyczy i deserów.
Wiedza ta, pomimo jej zakresu, została zawarta w zaledwie 20 minutach. Te 20
minut pozwala jednak zmienić naszą świadomość żywieniową i w prosty sposób zrewolucjonizować
nasz schemat odżywiania, w dalekiej perspektywie przekładając się na prewencję
chorób cywilizacyjnych, dłuższe, lżejsze i zdrowsze życie.