W dniu 24.03.2011 w Instytucie Dietetyki odbył się kolejny
z cyklu, wykład otwarty pt."Zdrowy start w przyszłość"
przeprowadzony przez przedstawiciela firmy Nestle Nutrition.
Temat wykładu nawiązywał do zmian opracowanych przez zespół ekspertów ds. Pediatrii
dotyczących schematu żywienia dzieci zdrowych w pierwszym roku życia. Najważniejsze
zalecenia dotyczą czasu stosowania mleka modyfikowanego początkowego i następnego,
a także wprowadzania do diety niemowląt glutenu oraz ryb. Studenci zapoznali
się z szeroką ofertą produktów oferowanych przez firmę Nestle Nutrition. Omówiono
funkcje probiotyków oraz zastosowanie ich w produktach przeznaczonych do żywienia
niemowląt.
Podkreślono fakt, iż niewątpliwie najlepszym i najbardziej wartościowym pokarmem
dla niemowlęcia jest mleko matki. Zaspokaja ono w pełni potrzeby organizmu malca
zapewniając mu niezbędne składniki odżywcze. Wzmacnia także system odpornościowy
dziecka chroniąc przed chorobami i infekcjami.
Wiedza nabyta podczas wykładu okazała się niezwykle cenna dla naszych studentów.