Wykłady dla studentów UTW
"Podstawy żywienia w cukrzycy", to temat wykładu
dla seniorów, który we wtorek, 30 października, wygłosiła dr inż. Ewa Malczyk
z Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie. Wykład zorganizowano w ramach zajęć nyskiego
Uniwersytetu Trzeciego Wieku im. Jerzego Kozarzewskiego.
Słuchacze mogli między innymi dowiedzieć się co to są "pola
zdrowotne" i jakie czynniki wpływają na nasze zdrowie? W czasie spotkania
nie zabrakło konkretnych pytań i dyskusji na temat zdrowia.
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nysie, w ramach podpisanych
umów o współpracy, naukowo wspiera studentów Uniwersytetów Trzeciego Wieku.
Tym samym, w tym roku akademickim odbędzie się wiele spotkań i wykładów dla
seniorów prowadzonych przez kadrę naukową PWSZ w Nysie. Kolejne spotkanie odbędzie
się 14 listopada w Prudniku. Wykład dla tamtejszych studentów Uniwersytetu III
Wieku wygłosi mgr Mariola Chwalania, wykładowca w Instytucie Finansów PWSZ w
Nysie.
Bartosz Bukała
rzecznik prasowy uczelni