PWSZ w Nysie odwiedzili licealiści z Grodkowa, Kłodzka, Ziębic oraz Głuchołaz
Wiele atrakcji naukowych i edukacyjnych przygotowano dla licealistów, którzy przybyli z wizytą studyjną do Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie. W nyskiej Uczelni gościli uczniowie z: Liceum Ogólnokształcącego w Grodkowie, I Liceum Ogólnokształcącego w Kłodzku, Zespołu Szkół w Ziębicach oraz z Zespołu Szkół w Głuchołazach. Licealiści oprócz zapoznania się z bazą dydaktyczną PWSZ w Nysie z różnych kierunków mogli uczestniczyć również w warsztatach i zajęciach prowadzonych na kierunku dietetyka.
Przygotowane zostały warsztaty pt. „Norma wyżywienia dla młodzieży (DRP) – praktyczne wskazówki”, które pod nadzorem dr Marty Misiarz przygotowali i przeprowadzili studenci III roku dietetyki – Patrycja Fornalczyk, Julia Buryś oraz Alan Dziadkowiec. Nad całością czuwała dr inż. Marzena Zołoteńka-Synowiec, która również przeprowadziła wykład pt. „Wpływ dodatków do żywności na organizm człowieka” dla licealistów z Grodkowa. Podczas warsztatów uczniowie mogli poznać, czym jest dzienna racja pokarmowa, jak wykorzystać ją do planowania swojego żywienia oraz jakie posiłki można z niej skomponować.
Po warsztatach uczniowie zapoznali się z wyposażeniem pracowni w Wydziale Nauk o Zdrowiu i Kultury Fizycznej – kierunek dietetyka: antropometrycznej oraz technologii żywności. Podczas wykładu natomiast mogli dowiedzieć się czym są dodatki do żywności, czy są bezpieczne oraz w jakim celu się je stosuje. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach oraz brali czynny udział w dyskusji.