Wyjazd szkoleniowy w ramach programu Erasmus+ do Finlandii
Naukowcy PWSZ w Nysie zwiększają kompetencje językowe w ramach realizowanego na naszej Uczelni projektu. W lutym br. zorganizowano wyjazd szkoleniowy do Finlandii, w którym uczestniczyli: Prorektor do spraw nauki i rozwoju, dr Tomasz Drewniak, doc. PWSZ w Nysie, dr Marta Targowicz z Instytutu Finansów, dr Mariusz Drożdzal z Instytutu Jazzu, dr Grzegorz Chmielewski, z-ca dyrektora Instytutu Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz dr Jagoda Rydelek z Instytutu Nauk o Zdrowiu – kierunek dietetyka. Wyjazd stanowił finalny element projektu trwającego od października 2018 roku polegającego na zwiększeniu kompetencji językowych wykładowców, w którym zastosowano najnowsze techniki nauczania hybrydowego w tym webinaria online, model nauczania odwróconego w środowisku online, godziny kontaktowe kursu j. angielskiego w Polsce i w Finlandii, a przede wszystkim prowadzenie wykładów w j. angielskim w Saimaa University of Applied Sciences w Lappeeranta (Finalndia). Prowadzącą kurs byłą Pani Kristiina Karjalainen, doświadczona lektorka, dzięki której uczestnicy kursu w sposób niestandardowy i skuteczny przyswajali kolejne elementy wiedzy z języka obcego. Cały czas tam spędzony dla wszystkich uczestników wyjazdu stanowił znakomitą okazję do podniesienia umiejętności językowych jak też sprawdzenia się w prowadzeniu zajęć na zagranicznej uczelni dla międzynarodowej grupy studentów.
Dodatkowo wizyta stanowiła ta doskonały fundament dla nawiązania kontaktów naukowych i zbudowania perspektywy szerszej współpracy pomiędzy naszą Uczelnią a fińskimi partnerami. Dzięki spotkaniom z pracownikami Biura Współpracy Międzynarodowej była okazja do zaprezentowania bezpośrednio oferty PWSZ w Nysie oraz rozmów na temat wymiany kadry naukowej i studentów, jak również podejmowania wspólnych inicjatyw naukowych.
Delegacja z Polski została także zapoznana z infrastrukturą Saimaa University of Applied Sciences w Lappeeranta. I to wszystko w aurze tamtejszego klimatu obejmującego zarówno przymrozki jak i bajeczne zimowe pejzaże. Nie zabrakło również okazji do poznania miejscowych zabytków, czy też atrakcji kulinarnych. Każdy uczestnik kursu na jego zakończenie otrzymał certyfikat Uczelni poświadczający dokonania w trakcie kursu.