Wizyta studyjna w firmie Nutricia
Studenci z kierunku dietetyka wraz z opiekunami: dr Martą Misiarz oraz dr Jagodą Rydelek odwiedzili firmę Nutricia w Opolu. Wizyta w jednym z największych zakładów branży spożywczej w kraju możliwa była w ramach realizacji programu POWER 3.5. Dzięki uprzejmości dyrekcji i pracowników studenci mieli możliwość zapoznania się z funkcjonowaniem firmy oraz zadawania pytań na frapujące ich tematy dotyczące procesu produkcji, pakowania i przechowywania surowców, półproduktów i produktów finalnych. Każdy wydział firmy zachwycał czystością, profesjonalną organizacją pracy oraz niezwykłą atmosferą wśród pracowników. Podczas zwiedzania zakładu studenci pytali o możliwość odbywania stażu i praktyk zawodowych, które okazały się bardzo atrakcyjne pod względem otrzymania pracy na stałe w solidnie i prężnie rozwijającej się firmie. Co ciekawe, około 80% stażystów w firmie Nutricia, dostaje tam pracę na stałe. Podczas wizyty najwięcej pozytywnych emocji i dyskusji wzbudziły: rotoklawy do nowoczesnej pasteryzacji i sterylizacji w dziale produkującym potrawy w słoiczkach dla dzieci, dział magazynowy i logistyka, w tym system dystrybucji i etykietowania surowców czy półproduktów, a także dział produkcji mieszanek dla niemowląt, gdzie studenci przeprowadzili ocenę organoleptyczną mieszanek produkowanych dla różnych krajów, w tym smaków niedostępnych w Polsce.