Nowość! Dietetyka sportowa
Informujemy, że Instytut Dietetyki PWSZ w Nysie uruchamia nową specjalność – dietetyka sportowa!
Program specjalności dietetyka sportowa oparty jest na efektach kształcenia gwarantujących absolwentowi tej specjalności profesjonalizm w pracy zarówno ze sportowcami trenującymi różne dyscypliny sportowe zawodowo, jak i z osobami traktującymi sport rekreacyjnie.
Na rezultaty osiągane w toku studiów składają się wiadomości teoretyczne z obszaru medycyny sportowej oraz praktyczne umiejętności planowania optymalnego systemu odżywiania w taki sposób, aby procentowy skład masy ciała sprzyjał poprawie sprawności fizycznej, w tym szybkości i wytrzymałości organizmu.
Szczegółowe efekty kształcenia specjalności zawierają się w obszarach tworzących umiejętność wdrażania zasad zdrowego stylu życia, opracowania i prowadzenia diety sportowców wyczynowych w różnych dyscyplinach sportu, przygotowania osoby aktywnej fizycznie do regeneracji organizmu po wysiłku.
Celem kształcenia jest także ukształtowanie umiejętności praktycznego przygotowania smacznych i nowoczesnych posiłków. Absolwent będzie przygotowany do prowadzenia edukacji żywieniowej i doradztwa żywieniowego dla osób podejmujących sportową i rekreacyjną aktywność fizyczną.
Poszerzenie kwalifikacji w zakresie
- rekomendacji żywieniowych dla osób uprawiających sport i rekreacyjną aktywność fizyczną,
- planowania strategii dietetycznych i suplementacyjnych dla osób aktywnych,
- prawidłowego komponowania smacznych i nowoczesnych posiłków,
- żywieniowych aspektów zachowania zdrowia i zgrabnej sylwetki oraz wysokiej wydolności fizycznej,
- postępowania dietetycznego w normalizacji masy i składu ciała, w tym bezpiecznego i zdrowego odchudzania.
Absolwent przygotowany będzie do podjęcia pracy w:
- Klubach sportowych
- Siłowniach
- Ośrodkach rekreacyjnych
- Ośrodkach SPA
- Szpitalach
- Sanatoriach
- Publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia
dr inż. Marta Misiarz
Instytut Dietetyki PWSZ w Nysie
Opublikowano: 26-04-2016