W Centrum Kongresowym przy Hali Stulecia we Wrocławiu 25 listopada br. odbyła się VIII edycja konferencji „Żywność, Żywienie i Choroby”.
Organizatorem wraz z Zakładem Dietetyki Katedry Gastroenterologii i Hepatologii UMW był Instytut Nauk o Zdrowiu PWSZ w Nysie. Przewodniczącą Konferencji była dr hab. Elżbieta Poniewierka, prof. PWSZ w Nysie. Konferencja została objęta patronatem honorowym przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Uczestnikami konferencji byli czynni zawodowo dietetycy i studenci kierunku dietetyka z różnych uczelni w Polsce.
Tematyka tegorocznej konferencji związana była z zagadnieniami dotyczącymi wpływu diety na zdrowie pacjenta, prezentowano nowości z dziedziny dietetyki i żywności oraz omówiono znaczenie aktywności fizycznej w leczeniu wybranych objawów chorób przewodu pokarmowego. Podczas konferencji w sesji poprowadzonej przez w-ce przewodniczącą konferencji Panią dr inż. Marzenę Zołoteńką-Synowiec swoje referaty wygłosili wykładowcy z PWSZ w Nysie. Pani dr n. med. Beata Całyniuk przedstawiła standardy Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczące postępowania przy leczeniu otyłości natomiast mgr Ewa Szura omówiła wpływ aktywności fizycznej na objawy zespołu jelita nadwrażliwego.