04.12.2009 odbyła się konferencja popularnonaukowa podsumowująca projekt poświęcony promocji i ochronie zdrowia chorych na cukrzycę: Studium oceny ogólnego stanu zdrowia chorych na cukrzycę i zagrożonych zachorowaniem.
Konferencja zorganizowana została przez Instytut Dietetyki Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie we współpracy z Fundacją Społeczną Edukacja i Praca Twórcza.
Konferencja rozpoczęła studentka dietetyki pani M. Bujok prezentacją projektu oraz omówieniem metodologii badań. Następnie studenci dietetyki- pan B. Konopiński i W. Wilczek, przedstawili wyniki badań w oparciu o raport z warsztatu "Piramida zdrowego żywienia oraz produkty i potrawy zalecane/przeciwwskazane u osób chorych na cukrzycę bądź zagrożonych zachorowaniem" oraz panie J. Rydelek i I. Grzelak w oparciu o raporty z warsztatu pt. "Cukrzyca - czy wiesz o niej wszystko? Obalamy mity!" oraz "Diety gazetowe".
Wykład pt. "Cukrzyca jako choroba społeczna" wygłosił dr hab. n. med. Antoni Węgiel, prof. PWSZ w Nysie Dyskusję dot. projektu prowadziła dr n. farm. Elżbieta Grochowska-Niedworok, Dyrektor Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie.