SET POINT DIET
STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE PRZY INSTYTUCIE DIETETYKI
Set Point Diet - punkt równowagi pomiędzy naszymi potrzebami a możliwościami zaspokojenia ich w diecie.
W październiku 2008r., z przychylności pana Prorektora do spraw ogólnych dr Tomasza Malczyka rozpoczęło działalność Studenckie Koło Naukowe przy Instytucie Dietetyki. Prekursorem całego przedsięwzięcia jest pani dr Beata Całyniuk (opiekun koła), a przewodniczącym Koła spośród 34 członków został wybrany Klaudiusz Kunze. W ścisłych władzach Koła znaleźli się również: Wojciech Wilczek i Małgorzata Bujok - wiceprzewodniczący koła, Jagoda Rydelek - sekretarz, Alicja Kubica - skarbnik.
SKN Set Point Diet ma na celu umożliwienie jego członkom rozwijanie i poszerzania wiedzy w obszarze żywienia człowieka i dietetyki. Głównym zadaniem i założeniem Koła jest rozwijanie zainteresowań studentów, pobudzanie ich chęci do zdobywania i poszerzania wiedzy nie tylko tej, która jest w naszych studiach obowiązkowa oraz doskonalenie umiejętności w pracy badawczej, ale przede wszystkim czerpanie z nauki przyjemności. Cel ten realizować będziemy przez badanie nawyków żywieniowych oraz ocenę poziomu wiedzy na temat prawidłowego żywienia wśród mieszkańców województwa opolskiego. Badaniami chcemy objąć mieszkańców w różnym wieku. Drugim kierunkiem działań jest ocena sposobu żywienia prowadzona w formie wywiadów 24-godzinnych o spożyciu oraz ocena stanu odżywienia na podstawie pomiarów antropometrycznych. Na podstawie przeprowadzonych badań i wyciągniętych wniosków, przygotowanie materiałów informacyjnych na temat zaleceń żywieniowych, zagrożeń związanych z nieprawidłowym odżywianiem, stosowaniem diet alternatywnych.
Uzyskane wyniki badań członkowie Koła będą mieli możliwość prezentować na różnych konferencjach naukowych. Na których mają szansę nie tylko zaprezentować swoje osiągnięcia, a także podjąć dyskusje z młodymi badaczami z całego kraju. W planach działalności Koła jest również podjecie działań zmierzających do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej społeczeństwa z terenu województwa opolskiego przez prowadzenie wykładów, konsultacji dietetycznych oraz podjecie współpracy z Polskim Towarzystwem Dietetyki. Zadanie to chcemy realizować przez stworzenie w strukturze Koła grupy edukatorskiej, której działania skupiałyby się na prozdrowotnej edukacji żywieniowej mieszkańców w różnym wieku.
W imieniu swoim i członków SKN Set Point Diet zapraszam wszystkich chętnych do współpracy.
Przewodniczšcy SKN
Set Point Diet
Klaudiusz Kunze