W dniach 17-19 września b.r. w ramach Nyskiego Festiwalu Nauki Instytut Dietetyki zorganizował szereg wykładów, pokazów i prezentacji. Tłumy odwiedzających kusiły również smakowite potrawy przygotowane przez studentów wg wegetariańskich przepisów, a także Panie z firmy Tupperwere, które prezentowały jednocześnie specjalne naczynia do szybkiego i zdrowego gotowania. Głównym tematem wykładów prowadzonych przez dr n. med. Beatę Całyniuk była: "żywność Genetycznie Modyfikowana". W pracowni dietetycznej studenci przedstawiali problem wegetarianizmu, weganizmu i pokrewnych alternatywnych sposobów żywienia, które ostatnio bywają coraz bardziej modne. Dużym zainteresowaniem cieszyła się również prezentacja dot. środków spożywczych przeznaczonych dla sportowców. Wielu młodych fanów sportu, a także nauczycieli i instruktorów w-f z ciekawością pytało o suplementację w sporcie, jej cel, a także skutki uboczne. Każdego dnia festiwalu odbywał się quiz z nagrodami w postaci książek. Młodzież odpowiadała na pytania dot. wiedzy żywieniowej. Zainteresowanie wzbudzały również kontrowersyjne prezentacje związane z anoreksja i otyłością. Odwiedzający naszą pracownię dietetyczną goście otrzymywali również upominki NFN a także brali udział w ankiecie związanej z festiwalem.
Wojciech Wilczek
Student Dietetyki