"Dietoteriapia w otyłości i cukrzycy" - materiał do audycji w radiu
W dniu 10 maja br. gośćmi audycji "Akademickie Rytmy" w Radiu Nysa FM, byli prof. dr hab. n. med. i n. o zdrowiu, Elżbieta Grochowska-Niedworok, dr n. med. Marta Misiarz oraz studentka Justyna Smagoń z kierunku dietetyka PWSZ w Nysie (wkrótce dostępny będzie podcast) rozmawialiśmy na temat: "Dietoterapii w otyłości i cukrzycy".
Przykładowe jadłospisy dla osoby chorującej na cukrzycę typu 2 mającej zapotrzebowanie energetyczne 2000 kcal/dzień
Pierwszy dzień
I śniadanie: pieczywo razowe, pasta z sera twarogowego chudego z margaryną 50% tłuszczu z czosnkiem i zieleniną, surówka z marchwi i jabłka z oliwą z oliwek, herbata owocowa bez cukru,
pieczywo razowe - 130 g,
margaryna miękka 50% tłuszczu – 10g,
ser twarogowy chudy – 40g,
czosnek – 6g,
szczypiorek – 8g,
marchew – 60g,
jabłko – 50g,
oliwa z oliwek – 7g,
herbata owocowa – 250 ml,
II śniadanie: pieczywo razowe z margaryną 50% tłuszczu, rzodkiewka, herbata zielona bez cukru,
pieczywo razowe – 60 g
margaryna miękka 50% tłuszczu – 10g ,
rzodkiewka– 60g,
szynka z piersi kurczaka – 10 g,
herbata zielona - 250 ml ,
obiad : barszcz czerwony z ziemniakami, zapiekanka z makaronu razowego, pomidorami, bazylią i serem mozzarellą, sałatka z kapusty włoskiej z kukurydzą konserwową z oliwą z oliwek, kompot z jabłek,
Zupa:
włoszczyzna – 80g,
burak – 100g ,
ziemniaki - 50g,
Zapiekanka
makaron razowy – 80g
ser mozzarella - 20g,
pomidor – 50g,
bazylia świeża – 10g,
Sałatka
kapusta pekińska – 60g
kukurydza – 60g,
oliwa – 10g,
Kompot
jabłko – 80g
podwieczorek: chleb chrupki, grejpfrut
chleb chrupki – 21g,
grejpfrut – 280g,
woda – 250 ml,
kolacja: kasza gryczana na sypko, sałatka z ogórka, porów, papryki z kurczakiem gotowanym i oliwą, kefir,
kasza gryczana – 100g,
mięso z ud kurczaka, bez skóry – 30g,
papryka czerwona – 60g,
ogórek – 50g,
por – 10g,
oliwa z oliwek – 10g,
kefir – 250ml,
Drugi dzień
I śniadanie: chleb żytni pełnoziarnisty, masło, ser twarogowy ze szczypiorkiem, surówka z porów, jabłka i papryki czerwonej, herbata z mlekiem,
chleb żytni pełnoziarnisty – 100 g
masło extra – 5 g
ser twarogowy chudy – 30 g
szczypiorek – 10 g
por – 30 g
papryka czerwona słodka – 100 g
jabłko – 150 g
oliwa z oliwek – 7 g
mleko 1,5% tłuszczu – 50 g
II śniadanie: groszek zielony w majonezie, pieczywo chrupkie, woda
groszek zielony – 50g,
majonez domowy z olejem rzepakowym – 8g,
chleb chrupki – 28g,
woda – 250ml
obiad: zupa pieczarkowa z makaronem, ryba duszona w jarzynach, ziemniaki, sałata zielona, grejpfrut, woda,
Zupa:
pieczarki – 80g,
makaron pełnoziarnisty – 2g,
II danie
dorsz, świeży – 30g,
włoszczyzna – 20g,
olej rzepakowy – 5g,
ziemniaki – 300g,
Surówka
sałata masłowa – 100g,
olej rzepakowy – 10g,
Owoc
grejpfrut – 280g,
woda – 250ml,
Podwieczorek: truskawki z jogurtem naturalnym, orzechami włoskimi, gorzką czekoladą, płatkami owsianymi, woda
truskawki – 200g,
jogurt naturalny 1,5% tłuszczu – 50g,
orzechy włoskie – 5g,
czekolada gorzka – 5g,
płatki owsiane – 10g,
woda – 250m,l
Kolacja: risotto z kurczakiem i włoszczyzną, sałatka z pomidorów, kefir
ryż brązowy – 100g,
mięso z ud kurczaka, bez skóry – 30g,
włoszczyzna – 50g,
pomidory – 100g,
oliwa z oliwek – 10g,
woda – 250m,l
Owoce dozwolone