Studenci dietetyki podnoszą swoje kompetencje biorąc udział w szkoleniu „Żywienie w sporcie” realizowane w ramach projektu PO WER 3.5
W dniach 19 oraz 26 kwietnia 2021 odbyło się szkolenie z zakresu dietetyki i suplementacji u osób aktywnych i sportowców dla studentów kierunku dietetyka. Omówione zostały podstawowe aspekty diety osób trenujących różne dyscypliny sportu – odmienność zapotrzebowania i roli: białek, tłuszczów i węglowodanów oraz poszczególnych składników mineralnych i witamin w żywieniu osób aktywnych i przeciętnych członków populacji. Omówiono najpowszechniejsze dolegliwości i stany chorobowe trapiące sportowców, metody prewencji i żywieniowego wsparcia terapeutycznego, przedyskutowano najpowszechniejsze praktyki żywieniowe stosowane przez atletów i ich możliwy wpływ na zdrowie i formę sportową. Ostatnią częścią szkolenia było omówienie roli suplementów diety w żywieniu sportowców, ich możliwego zastosowania, zasadności suplementacji oraz mechanizmów działania środków o udokumentowanym wpływie fizycznym. Przedstawiono słuchaczom zagrożenia wynikłe z suplementacji oraz konieczność weryfikacji składu i pochodzenia suplementów diety planowanych do wprowadzenia w przygotowaniu sportowca.