Studenci dietetyki nabywają dodatkowe kompetencje dzięki udziałowi w szkoleniach realizowanych z projektu PO WER 3.5
14 kwietnia 2021r studenci 3 roku dietetyki klinicznej wzięli udział w warsztacie dotyczącym „Żywienia w Zespole Policystycznych Jajników”. Studenci podczas warsztatu poznali objawy, diagnostykę PCOS, która dotyczy od 4 do 12% kobiet w wieku reprodukcyjnym. Nabyli umiejętność prawidłowej dietoterapii uwzględniając współistniejące jednostki chorobowe. Otyłość dotyczy ponad 50% osób chorych na PCOS, dlatego też podczas warsztatu szeroko omawiany był proces zmiany nawyków żywieniowych pacjentów, którzy znajdują się w procesie odchudzania.
Amerykański Instytut Zdrowia oszacował, że 90-95% osób odzyskuje w ciągu roku od 1/3 do 2/3 utraconej masy ciała, a w ciągu 5 lat wraca do masy ciała sprzed procesu odchudzania. Dzięki świadomości dotyczącej nieskuteczności „odchudzania” studenci pracowali nad znalezieniem innowacyjnych strategii wpływających na zwiększenie skuteczności odchudzania pacjentek z zespołem PCOS.