Nyska Akademia Mistrzów – szkolenie dla studentów dietetyki realizowane z projektu PO WER 3.5
12 kwietnia 2021r studenci 3 roku Dietetyki Klinicznej wzięli udział w warsztacie dotyczącym „Standardów postępowania dietetycznego w Hashimoto”. Nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy diagnozowane jest u około 22% społeczeństwa. Studenci podczas warsztatu poznali hormony, funkcje tarczycy. Diagnostykę, patogenezę, leczenie i objawy Hashimoto.
Omówiona została obszernie dietoterapia tej jednostki chorobowej, a także korzystne suplementy.
Dokonano również przeglądu badań naukowych dotyczących diet redukcyjnych wśród pacjentek z Hashimoto oraz ich skuteczności. Studenci omawiali cechy pacjenta z otyłością, nadwagą, bariery, cel w odchudzaniu, przygotowywali wywiad żywieniowy do pracy z pacjentem, a także kontrakt terapeutyczny.
Na koniec warsztatu studenci zebrali całą praktyczną wiedzę zdobytą podczas zajęć, która służyła im do ćwiczeń z prowadzeniem żywieniowym pacjenta z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy.