Probiotyki - żywność czynnościowa dla zdrowia
W ramach współpracy PWSZ w Nysie z Uniwersytetami Trzeciego Wieku studentki dietetyki Małgorzata Koza i Małgorzata Mazurkiewicz pod opieką dr.inż. Marzeny Zołoteńkiej-Synowiec zorganizowały wykłady pt. "Probiotyki - żywność czynnościowa dla zdrowia". Spotkania odbyły się w Niemodlinie, Korfantowie, Złotym Stoku, Nysie, Prudniku i w Głuchołazach.
Prowadzące przedstawiły zagadnienia związane z probiotykami oraz przeprowadziły wśród uczestników spotkania ankietę dotyczącą stosowania suplementacji u osób starszych. Wykłady miały na celu przybliżenie seniorom tematu probiotyków, tak, aby poznali pozytywne działanie probiotyków na organizm i potrafili odpowiednio włączyć je do swojej diety. Seniorzy aktywnie brali udział w spotkaniach, zadawali prelegentkom pytania i chętnie wypełniali ankietę. Kolejne wykłady z pozostałymi UTW będą się odbywać od stycznia 2019 roku.
Dr inż. Marzena Zołoteńka-Synowiec