VIII edycja konferencji „Żywność, Żywienie i Choroby”, Wrocław 2017
W Centrum Kongresowym przy Hali Stulecia we Wrocławiu 25 listopada br. odbyła się już VIII edycja konferencji „Żywność, Żywienie i Choroby”.
Organizatorem wraz z Zakładem Dietetyki Katedry Gastroenterologii i Hepatologii UMW był Instytut Nauk o Zdrowiu PWSZ w Nysie. Przewodniczącą Konferencji była dr hab. Elżbieta Poniewierka, prof. PWSZ w Nysie. Konferencja została objęta patronatem honorowym przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Uczestnikami konferencji byli czynni zawodowo dietetycy i studenci kierunku dietetyka z różnych uczelni w Polsce.
Tematyka tegorocznej konferencji związana była z zagadnieniami dotyczącymi wpływu diety na zdrowie pacjenta, prezentowano nowości z dziedziny dietetyki oraz żywności. W sesji prowadzonej przez w-ce przewodniczącą konferencji Panią dr inż. Marzenę Zołoteńką-Synowiec bardzo interesujące było wystąpienie Pani dr Małgorzaty Małodobrej-Mazur omawiającej wpływ genów na rozwój zaburzeń metabolicznych u osób starszych. Wystąpienia mieli również wykładowcy z PWSZ w Nysie. Pani dr n. med. Beata Całyniuk przedstawiła standardy Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczące postępowania przy leczeniu otyłości. Natomiast Pani mgr Ewa Szura omówiła wpływ aktywności fizycznej na czynność przewodu pokarmowego. Na konferencji obecna również była Pani dr hab. Joanna Wyka, prof PWSZ.