W dniu 26 listopada 2016 roku, w Centrum Kongresowym przy Hali Stulecia we Wrocławiu odbyła się VII konferencja "Żywienie Zdrowie i Choroby", której organizatorami merytorycznymi byli: Dolnośląski Oddział Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Zakład Dietetyki Katedry Gastroenterologii i Hepatologii UMW, Instytut Dietetyki PWSZ w Nysie oraz Konsultant Wojewódzki ds. Gastroenterologii. Honorowy patronat nad wydarzeniem sprawował Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Przewodniczącą konferencji była dr hab. Elżbieta Poniewierka, prof. PWSZ w Nysie.
Podczas spotkania omawiane były zagadnienia związane z profilaktyką
i żywieniem w różnych chorobach przewlekłych. Ponadto zwrócono uwagę na leczenie
żywieniowe i jego znaczenie w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia. Pracownicy
Instytutu Nauk o Zdrowiu PWSZ w Nysie przedstawili wykłady nt.: Zalecenia
dietetyczne w wytycznych europejskich towarzystw medycznych - dr hab. Zbigniew
Ciemniewski, prof. PWSZ w Nysie, Wybrane zagadnienia z żywienia sportowców
- dr hab. Joanna Wyka, prof. PWSZ w Nysie oraz Miejsce dietetyka w Narodowym
Programie Zdrowia 2016-2020 - dr Bogusław Bucki. W konferencji udział wzięli
zarówno pracownicy Instytutu Nauk o Zdrowiu, jak i liczna rzesza studentów kierunku
dietetyka.