W dniach 12-13 września 2016 roku w Warszawie-Józefów odbyło się XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne pt. "Jakość zdrowotna żywności i żywienia", w którym uczestniczyli pracownicy Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie.
Pani dr inż. Ewa Malczyk, p. dr n. med. Marta Misiarz oraz p. dr hab. inż. Joanna Wyka, prof. PWSZ zaprezentowały ustnie 5 plakatów. Tematyka prezentacji dotyczyła zagadnień związanych z oceną wiedzy i nawyków żywieniowych nyskich studentów, kobiet w Polsce i Wielkiej Brytanii, stanu odżywienia pracowników opolskiej uczelni oraz pobrania sztucznych substancji słodzących w racjach pokarmowych dzieci z Nysy. Prezentowane prace zostały opublikowane w czasopiśmie Bromatologia i Chemia Toksykologiczna w kwartalniku 3, tomie XLIX, rok 2016. Dodatkowo p. prof. Joanna Wyka była przewodniczącą komisji oceniającej prezentacje ustne w sesji D pt: "Metody analityczne żywności".
dr hab. inż. Joanna Wyka, prof. PWSZ