Dyskutowali o roli dietetyka
W piątek, 26 lutego, w PWSZ w Nysie odbyło się otwarte spotkanie zorganizowane przez Instytut Dietetyki. Wzięli w nim udział uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z Opolszczyzny oraz studenci naszej Uczelni. Prelegentami byli absolwenci Instytutu Dietetyki, którzy opowiadali zebranym o swojej karierze oraz o wpływie studiów w PWSZ w Nysie na ich życie zawodowe i prywatne.
W programie spotkania były cztery krótkie wykłady na temat:
- „Własny gabinet dietetyczny - wady i zalety” - mgr Wojciech Wilczek, dietetyk kliniczny, prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą, w ramach której wykonuje poradnictwo indywidualne, prowadzi wykłady, prelekcje dla różnych grup docelowych, współpracuje z mediami, realizuje projekty finansowane przez Unię Europejską.
- „Dietetyka? A co wy będziecie robić po tych studiach...?” - mgr Anna Rzepecka, pracownik naukowo-dydaktyczny Zakładu Dietetyki Klinicznej w Katedrze Gastroenterologii i Hepatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz dietetyk na Oddziale Klinicznym Gastroenterologii, Hepatologii i Chorób Zakaźnych Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
- „Pomiędzy teorią a praktyką - dietetyka na miarę XXI wieku” - mgr Jagoda Rydelek, pracownik naukowo-dydaktyczny Zakładu Promocji Zdrowia Katedry Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu - Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków (PSD), Polskiego Towarzystwa Dietetyki (PTD), Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD).
- „Rola dietetyka w podstawowej specjalizacji medycznej - PSYCHIATRII” - Tomasz Saska, dietetyk kliniczny. Zawodowo zajmujący się terapią ruchową. Trener personalny, instruktor fitness, pilates, indoor cycling, instruktor kulturystyki, nauczyciel. Pracownik Centrum Terapii Nerwic w Mosznej, Fitness Clubu Infiniti w Kędzierzynie Koźlu, Fitness Clubu, siłowni w Prudniku, Centrum Nauki i Biznesu ŻAK w Opolu.
Wystąpienia prelegentów były przeplatane dyskusją.
Celem spotkania było przedstawienie kandydatom na studentów oraz studentom Instytutu Dietetyki szerokiego wachlarza możliwości jakie daje studiowanie na kierunku dietetyka w Nysie. Prelegenci zwrócili uwagę na to co można robić będąc jeszcze na studiach oraz przedstawili ścieżki kariery po studiach na własnych przykładach.
Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem.
Dodajmy, że gospodarzami spotkania były Władze Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie - prof. Zbigniew Ciemniewski oraz dr inż. Marzena Zołoteńka-Synowiec.
Bartosz Bukała
rzecznik prasowy uczelni
Opublikowano: 29-02-2016