Kontrast:

KontaktAktualnościPrezentacja kierunkuPracownicyPlany zajęć

Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej
- kierunek dietetyka

Uczelnia Student Miasto Rekrutacja

V konferencja pt. „Żywienie, zdrowie i choroby”

Dnia 22.11.2014 we wrocławskim Centrum Kongresowym obyła się V konferencja pt.: „Żywienie, zdrowie i choroby”. Organizatorami konferencji byli Dolnośląski Oddział Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Zakład Dietetyki Katedry Gastroenterologii i Hepatologii UMW, Konsultant Wojewódzki ds. Gastroenterologii oraz Instytut Dietetyki PWSZ w Nysie.

Jednym z głównych tematów spotkania był problem niedożywienia w różnych stanach chorobowych. Podczas spotkania zostały również przedstawione problemy dotyczące m.in. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w profilaktyce chorób układu krążenia, wiedzy osób starszych na temat probiotyków, wpływ odżywiania na obraz krwi, resuscytacja u osób otyłych, nietolerancja laktozy, zabiegi bariatryczne czy miejsce dietetyka we współczesnej ochronie zdrowia.

Cennym doświadczeniem było zapoznanie się z tym jak ważna jest nie tylko wiedza, lecz również umiejętność zastosowania jej w praktyce dzięki zaprezentowanemu przypadkowi klinicznemu pacjentki cierpiącej na chorobę Leśniowskiego-Crohna, który ukazał nie tylko istotną rolę lekarzy w leczeniu, ale również rolę dietetyka.

Konferencja przybliżyła również kwestię, w której zabieg bariatryczny jest tylko jednym z pierwszym etapów leczenia otyłości olbrzymiej u pacjentów. Kolejnym niezwykle ważnym jest udział dietetyka w prowadzeniu choregopo tym zabiegu. Gdyż pacjent bez właściwej kontroli zarówno masy ciała jak i sposobu żywienia , może w dosyć szybki sposób powrócić do stanu z przed operacji.

Konferencję z pewnością dopełniła sesja konkursowa, w której studenci mieli okazje zaprezentować swoje oryginalne tematy prac dyplomowych. Ich wkład w naukę z pewnością został doceniony i stanowi to wzór dla przyszłych dietetyków, którzy chcą mieć wkład w  rozwój nauki w dziedzinie dietetyki. I właśnie ze względu na rozwój naukowy tej dziedziny i wypełnianie potrzeby samodoskonalenia się, chcemy zachęcić do udziału w podobnych przedsięwzięciach, aby umocnić pozycję dietetyka w żywieniu zarówno zdrowego jak i chorego człowieka.

 

                                                                                                                 Anna Łuczak, Alina Kowalczyk

                                                                                                                    studentki III roku Dietetyki

Opublikowano: 26-11-2014

  
Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie © 2018
kontakt z webmasterem:    
Wydział Nauk o Bezpieczeństwie - kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej: kierunek dietetyka, kierunek kosmetologia, kierunek psychofizyczne kształtowanie człowieka, Wydział Nauk Technicznych: kierunek architektura, kierunek informatyka, kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, Wydział Neofilologii - filologia angielska, filologia germańska, język biznesu angielski - business english, Wydział Nauk Ekonomicznych - kierunek finanse i rachunkowość, Wydział Jazzu - kierunek jazz i muzyka estradowa, Wydział Nauk Medycznych: kierunek pielęgniarstwo, kierunek ratownictwo medyczne,
Zobacz nasz profil na FACEBOOK