V konferencja pt. „Żywienie, zdrowie i choroby”
Dnia 22.11.2014 we wrocławskim Centrum Kongresowym obyła się V konferencja pt.: „Żywienie, zdrowie i choroby”. Organizatorami konferencji byli Dolnośląski Oddział Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Zakład Dietetyki Katedry Gastroenterologii i Hepatologii UMW, Konsultant Wojewódzki ds. Gastroenterologii oraz Instytut Dietetyki PWSZ w Nysie.
Jednym z głównych tematów spotkania był problem niedożywienia w różnych stanach chorobowych. Podczas spotkania zostały również przedstawione problemy dotyczące m.in. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w profilaktyce chorób układu krążenia, wiedzy osób starszych na temat probiotyków, wpływ odżywiania na obraz krwi, resuscytacja u osób otyłych, nietolerancja laktozy, zabiegi bariatryczne czy miejsce dietetyka we współczesnej ochronie zdrowia.
Cennym doświadczeniem było zapoznanie się z tym jak ważna jest nie tylko wiedza, lecz również umiejętność zastosowania jej w praktyce dzięki zaprezentowanemu przypadkowi klinicznemu pacjentki cierpiącej na chorobę Leśniowskiego-Crohna, który ukazał nie tylko istotną rolę lekarzy w leczeniu, ale również rolę dietetyka.
Konferencja przybliżyła również kwestię, w której zabieg bariatryczny jest tylko jednym z pierwszym etapów leczenia otyłości olbrzymiej u pacjentów. Kolejnym niezwykle ważnym jest udział dietetyka w prowadzeniu choregopo tym zabiegu. Gdyż pacjent bez właściwej kontroli zarówno masy ciała jak i sposobu żywienia , może w dosyć szybki sposób powrócić do stanu z przed operacji.
Konferencję z pewnością dopełniła sesja konkursowa, w której studenci mieli okazje zaprezentować swoje oryginalne tematy prac dyplomowych. Ich wkład w naukę z pewnością został doceniony i stanowi to wzór dla przyszłych dietetyków, którzy chcą mieć wkład w rozwój nauki w dziedzinie dietetyki. I właśnie ze względu na rozwój naukowy tej dziedziny i wypełnianie potrzeby samodoskonalenia się, chcemy zachęcić do udziału w podobnych przedsięwzięciach, aby umocnić pozycję dietetyka w żywieniu zarówno zdrowego jak i chorego człowieka.
Anna Łuczak, Alina Kowalczyk
studentki III roku Dietetyki
Opublikowano: 26-11-2014