Studentki dietetyki edukują uczniów i osoby starsze w ramach projektu "Zdrowy start w przyszłość seniora"
Dnia 18.11.2014 Anna Łuczak, Paulina Leśniak i Dominika Mikłas- studentki dietetyki PWSZ w Nysie przeprowadziły prelekcję dla uczniów klasy 1 gimnazjum w Łambinowicach, oraz uczniów klas podstawowych i ich dziadków w ramach projektu " Zdrowy start w przyszłość seniora".
Tematyką pogadanek było " Żywienie, zdrowie i choroby" czyli racjonalne żywienie w wieku szkolnym oraz żywienie osób starszych. Omówiono na czym polega prawidłowo zbilansowana dieta, jak ją stworzyć od podstaw, co jest niezbędne każdego dnia w naszej diecie oraz jak powstrzymać się od zajadania w różnych stanach emocjonalnych.
Poruszono również tematykę zaburzeń odżywiania, w jaki sposób nawyki żywieniowe kształtowane teraz zaprocentują za rok, dwa czy kilkanaście. Zobrazowanie do czego może prowadzić zjadana codzień paczka chipsów czy wypita butelka 2l coli, dała temat do dyskusji. Uczniowie chętnie brali w niej udział pytali jak zmienić swoje nawyki. Nie wstydzili się przyznać do swych błędów żywieniowych, a nawet najmłodsza grupa uczniów wykazała chęć przygotowywania zdrowych śniadań babci w trosce o ich kochane serduszka ;)
Spotkanie podbiło serca każdego uczestnika, co zaowocowało
dalszą współpracą z kołem naukowym SetPointDiet działającym przy Instytucie
Dietetyki PWSZ w Nysie.
Ogromnie cieszy nas rosnące zainteresowanie wśród dyrektorów czy pedagogów szkół,
coraz więcej osób zgłasza się do nas z prośbą przeprowadzenia prelekcji, pogadanki.
Jeszcze do nie dawna tak nie doceniane żywienie, dziś przyciąga tłumy. Uczniowie,
jaki dzieci czy osoby starsze, chętnie pozyskują od nas wiedzę, chcą zmienić
nie tylko swoje nawyki ale i przekonać do tego najbliższych.
Anna Łuczak
studentka III roku dietetyki