Dnia 04.10.2014 w Bydgoszczy odbyła się Akademia Zdrowia
Celiakia 2014, w którym wzięły udział studentki Dietetyki: Anna Łuczak, Urszula
Burgiel oraz Dominika Mikłas reprezentujące koło naukowe SetPointDiet.
Studentki dowiedziały się m.in. co to jest celiakia? Jakie są formy kliniczne
i jak często występuję? Co oznacza dieta bezglutenowa? Co można jeść?
Poruszono tematy:
"Dowiedziałyśmy się że nie tylko osoby z celiakią lub alergią na wymienione poniżej zboża mogą mieć negatywne konsekwencje związane ze spożywaniem glutenu, białka obecnego w pszenicy, życie, orkiszu, , jęczmieniu oraz wielu innych produktach, które w swoim składzie zawierają te zboża lub są nimi zanieczyszczone. Obecny boom na dietę i produkty bezglutenowe wynika co prawda w pewnym stopniu z podchwyconej przez producentów żywności mody na dietę bez glutenu, ale dla części osób nie chorujących na celiakię lub alergię, taka dieta jest potrzebą medyczną, często niezbędną do normalnego funkcjonowania."
Akademia Zdrowia Celiakia organizowana jest corocznie przez Stowarzyszenie
Przyjaciół Chorych na Celiakię "Przekreślony Kłos".
mgr inż. Marta Misiarz
Instytut Dietetyki