X Jubileuszowy Nyski Festiwal Nauki w Instytucie Dietetyki
W dniach 10-11 września odbył się X Jubileuszowy Nyski Festiwal Nauki, organizowany przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Nysie pod hasłem "Nyski Festiwal Nauki - 10 lat transferu wiedzy".
Instytut Dietetyki przygotował dla uczniów liczne atrakcje. Uczestnicy mogli dowiedzieć się m.in.: jak oznaczać zawartość soli w przyprawach, poddać się badaniu stanu odżywienia przy pomoc analizatora składu masy ciała czy też nauczyć się sztuki carvingu.
Co to jest bioimpedancja i na czym polega, jak prawidłowo wykonywać badanie analizatorem składu masy ciała, dlaczego warto go używać i co dietetyk za jego pomocą będzie mógł określić. Każda osoba która podała się badaniu otrzymała szczegółową interpretację swoich wyników oraz porady dietetyczne. Uczniowie wykazywali duże zainteresowaniu. Dodatkowo studentki z koła naukowego SetPointDiet przekazywały młodszym uczniom wskazówki dietetyczne oraz odpowiadały na liczne pytania np.: Co zrobić by zwiększyć metabolizm? Jak wspomagać pracę mózgu? Co zalecane jest podczas ciąży? Czy aktywność ma znaczenie?
"Wyczarowane z owoców i warzyw" to warsztaty prowadzone przez studentów dietetyki pod kierunkiem mgr inż. Marty Misiarz. Warsztaty te były poświęcone carvingowi, czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach. Pierwsza część spotkania to część teoretyczna, która przybliżała uczniom co to jest carving, jakie są jego rodzaje i skąd pochodzi. Druga część była częścią praktyczną, w której uczniowie mieli wykonać dwie rzeźby. Pierwsza z nich to kwiatek z ogórka i marchwi, druga troszeczkę trudniejsza to łabędź z jabłka. Uczniowie z zainteresowaniem wykonywali swoje dzieła z pomocą Piotra Zająca studenta II roku dietetyki, który zajął IX miejsce w Carvingowych Mistrzostwach Polski Juniorów, oraz Anny Krawczyk studentki IV roku dietetyki PWSZ w Nysie. Opiekunami Warsztatów byli: dr hab. n. med. Zbigniew Ciemniewski oraz dr n. med. Bogusław Bucki.
Podczas tegorocznego Festiwalu Nauki odwiedziły nas szkoły
ponadgimnazjalne: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Ziębicach, Zespół Szkół
w Łambinowicach oraz Zespół Szkół Technicznych z Nysy. Dzień drugi należał do
trzech szkół gimnazjalnych z Nysy. Wszystkim gościom serdecznie dziękujemy za
przybycie i zapraszamy za rok.
Marta Misiarz
Instytut Dietetyki