Dzień Czekolady z Instytutem Dietetyki w PWSZ w Nysie
W dniu 05 maja 2014 roku w Instytucie Dietetyki PWSZ w Nysie przy ul. Ujejskiego, odbyła się przygotowana przez członków studenckiego Koła Naukowego Set Point Diet konferencja z okazji Dnia Czekolady, którą poprowadziła przewodnicząca Koła Naukowego Katarzyna Świątaszczyk.
Najważniejszym punktem spotkania był wykład Pani dr n. med. Beaty Całyniuk zatytułowany „Słodycze – jeść czy nie jeść?”, który pozwolił słuchaczom rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące ilości i rodzaju spożycia słodyczy w codziennej diecie. Wykład zawierał wskazówki, które pozwolą uniknąć nadmiernego przejadania się słodyczami.
Podczas konferencji wystąpiła także Pani Danuta Ziubrzyńska, przedstawicielka Spółdzielni Pracy Cukry Nyskie, która opowiedziała o zastosowaniu czekolady w wyrobach Cukrów Nyskich, dzięki czemu słuchacze mogli także poznać historię założenia firmy oraz produkcji czekolady do wyrobów ciastkarskich z nasion kakaowca.
W czasie spotkania mogliśmy też podziwiać studenta dietetyki, artystę carvingu Piotra Zająca, który przybliżył nam carving w teorii i pokazał tę sztukę rzeźbienia na przykładzie owoców. Podczas dzisiejszej konferencji mogliśmy także wysłuchać ogólnego wykładu o czekoladzie, przedstawionego przez studentki z Koła Naukowego – Marzenę Kałużna oraz Dominikę Mikłas.
Obecnych podczas konferencji słuchaczy, m.in. uczniów Gimnazjum nr 3 z Nysy, czekał na koniec spotkania poczęstunek oraz konkurs wiedzy o czekoladzie. Zwycięzcy otrzymali słodkie upominki ufundowane przez Cukry Nyskie oraz Fanaberię – muffinkarnię - kanapkarnię z Nysy, za co bardzo serdecznie dziękujemy.
Mamy nadzieję, że nauka połączona ze wspaniałym słodkim poczęstunkiem pozwoli wynieść ogrom wiedzy z tego spotkania, a przy okazji zadbać o dobre nawyki w naszej diecie.
Barbara Szlachta
Studentka Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie
Opublikowano: 7-05-2014