"Nowe preparaty do leczenia żywieniowego drogą przewodu pokarmowego"
W dniu 21 marca 2013 r. o godz. 800 w Collegium Medicum PWSZ w Nysie przy ul. Ujejskiego odbył się wykład otwarty na temat "Nowe preparaty do leczenia żywieniowego drogą przewodu pokarmowego". Spotkanie poprowadziła przedstawicielka firmy Nestle: Pani mgr Karolina Świerczyna.
Pani magister w swoim wykładzie przedstawiła czym jest żywienie
enteralne oraz zapoznała nas z dostępnymi na rynku dietami przemysłowymi firmy
Nestle, które mają zastosowanie w żywieniu geriatrycznym oraz pacjentów w stanie
krytycznym i przedoperacyjnym.
Żywienie enteralne stosowane jest do podawania doustnego lub przez zgłębnik,
w przypadku braku lub ograniczenia możliwości zwyczajnego odżywiania przy ograniczonym
spożyciu żywności i płynów. Do podawania pokarmu stosuje się sondy donosowe
oraz strzykawki tzw. Żaneta lub Polus. Na rynku dostępne są diety przemysłowe
o różnym zastosowaniu. Wyróżnia się:diety polimeryczne, monomeryczne, oligomeryczne
i specjalne.
Nowością na rynku Nestle jest dieta immunomodulująca o klinicznym udowodnionym
działaniu zmniejszającym liczbę powikłań pooperacyjnych. Jej działanie opiera
się przede wszystkim na zmniejszeniu liczby zakażeń u pacjentów i skróceniu
czasu ich popytu w szpitalu.
Podsumowując, wykład dostarczył nam nowych informacji na temat diet przemysłowych, które stosuję się w żywieniu ludzi dotkniętych chorobą i zachęcił nas do zgłębiania wiedzy na ten temat.
Opracowały:
Studentki II roku dietetyki
Katarzyna Świątaszczyk
Barbara Szlachta