ŻYWIENIOWA PROFILAKTYKA CHORÓB UKŁADU KRĄŻENIA Prelekcja na UTW w Prudniku
Prelekcję poprowadziła mgr inż. Marta Misiarz . Wykład poświęcony był profilaktyce chorób układu krążenia polegającej na zmianie stylu życia i zwalczaniu czynników ryzyka.
Wykład umożliwił słuchaczom UTW poznanie zaleceń żywieniowych odnośnie diety osób chorujących na serce, które to szczególnie powinny zadbać o swoją dietę. Złe nawyki żywieniowe mają bowiem duży wpływ na choroby układu krążenia i serca. Dieta kardio, czyli dieta pozytywnie wpływająca na serce, połączona z umiarkowaną aktywnością fizyczną, w korzystny sposób wpływa na ogólny stan zdrowia osób chorujących na serce, po zawałach, a także obciążonych ryzykiem choroby wieńcowej.
Słuchacze UTW aktywnie włączyli się do dyskusji, chętnie zadawali
pytania m.in. dotyczące działania steroli roślinnych jako związków redukujących
poziom cholesterolu w surowicy krwi, możliwości spożywania alkoholu, zalecanych
w diecie produktów.
Spotkanie przebiegało w bardzo miłej atmosferze.
mgr inż. Marta Misiarz
Instytut Dietetyki