Wykład dla seniorów pt. "Podstawy żywienia w cukrzycy"
We wtorek 30 października br., w ramach zajęć nyskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku im. Jerzego Kozarzewskiego wykład dla seniorów pt. "Podstawy żywienia w cukrzycy" wygłosiła dr inż. Ewa Malczyk z Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie.
Mottem wykładu były słowa Hipokratesa "Dieta jest lekiem, którego nie zastąpi żaden inny, sama zaś zastępuje wiele różnych lekarstw". Prelegentka wyjaśniła, że cukrzyca należy do grupy chorób metabolicznych, w których dieta jest zasadniczym elementem leczenia tych chorób i zajmuje równorzędne miejsce z leczeniem farmakologicznym, a często nawet pierwszoplanowe. Omówiła podstawowe zasady żywienia chorych na cukrzycę pod kątem: wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej, składu jakościowego diety oraz rozkładu posiłków w ciągu dnia. Szczególną uwagę zwróciła na jeden ze składników odżywczych - węglowodany, których ilość w diecie, przez osoby chore na cukrzycę, powinna być kontrolowana. Wyjaśniła także pojęcie indeksu glikemicznego (IG) oraz omówiła przebieg glikemii poposiłkowej po spożyciu posiłków o niskim i wysokim IG. Słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku byli zadowoleni z wykładu, który zakończyła dyskusja.