W dniu 15.05.2012 r. o godzinie 11:00 odbył się w Uniwersytecie III wieku wykład, pt.: "Jak racjonalnie i ekonomicznie planować żywienie w domu" poprowadzony przez studentki I roku dietetyki pod nadzorem dr n. med. Beaty Całyniuk.
Celem tego wykładu było przekazanie słuchaczom praktycznych porad dotyczących codziennego żywienia w domu. Studentki zwróciły szczególną uwagę na podstawowe aspekty racjonalnego i ekonomicznego żywienia, uwzględniając przede wszystkim normy żywienia, rozkład posiłków w ciągu dnia, ich charakterystykę zaznaczając przy tym, które produkty są najbardziej pożądane i dlaczego w diecie osób będących słuchaczami Uniwersytetu III wieku.
Druga część wykładu dotyczyła ekonomicznego sposobu żywienia. Prowadzące przygotowały zestawienie porównawcze produktów zakupionych w sklepie z wyrobami domowymi. Wszystkie przytoczone argumenty przemawiały za produkcją własną, jeśli ma się tylko czas i chęci ;-)
Słuchacze z Uniwersytetu III wieku byli zachwyceni wykładem i jego przebiegiem jako że obie strony bardzo się zaangażowały. Studentki otrzymały pochlebna dla nich opinie i propozycje dalszej współpracy.
Studentki I roku dietetyki: Barbara Szlachta, Katarzyna Świątaszczyk