Kontrast:

KontaktAktualnościPrezentacja kierunkuPracownicyPlany zajęć

Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej
- kierunek dietetyka

Uczelnia Student Miasto Rekrutacja
Badanie preferencji smakowych przedszkolaków

Dnia 24 kwietnia 2012 roku (czwartek), studentki I roku Dietetyki udały się do przedszkola nr 1 w Nysie, aby zrealizować swój projekt dotyczący żywienia przedszkolaków.
Celem odbycia wizyty w przedszkolu była edukacja żywieniowa dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat) oraz przeprowadzenie badań na temat preferencji smakowych tychże dzieci.
W ramach edukacji w przedszkolu przygotowano:

  • grę "zgaduj-zgadula", której celem było sprawdzenie, czy dzieci mają wiedzę na temat warzyw i owoców, co oczywiście pokazało, że dzieci znają wiele tych produktów;
  • kolorowanki przedstawiające warzywa i owoce, które dzieci miały za zadanie pomalować oraz odpowiedzieć, co się na nich znajduje;
    gotowe kolorowanki oraz przygotowane wcześniej wycinki z gazet przedstawiające produkty spożywcze zostały przyklejone z niewielką pomocą studentek , w odpowiednim miejscu na piramidzie żywienia;
  • w celu określenia preferencji smakowych dzieci, przygotowano autorską ankietę zawierającą wykaz produktów i potraw spożywczych w postaci obrazków, którą przedszkolaki wypełniały samodzielnie bądź z pomocą studentek;
  • na zakończenie edukacji żywieniowej, przedszkolaki otrzymały autorskie naklejki przedstawiające piramidę żywieniową, w celu uświadamiania ich co powinny jeść, aby były zdrowe i szczęśliwe;

Po tym fascynującym spotkaniu z dziećmi ustalono, że wykazują się one dużą wiedzą na temat prawidłowego żywienia i jak wynika z badań przedszkolaki chętnie sięgają po owoce, ale spożycie słodyczy również utrzymuje się na wysokim poziomie. Dzieci zdają sobie sprawę z tego, co należy jeść i czego należy unikać, lecz wiadomo, że duży wpływ na ich odżywianie mają rodzice, stołówka przedszkolna oraz to, czy same mogą już decydować o tym, na co wydadzą pieniądze otrzymane od rodziców.

I należy dodać, że przedszkole nr 1 w Nysie, oferuje swoim podopiecznym 3 posiłki, tj. śniadanie, obiad, podwieczorek, w których skład wchodzą różnorodne produkty spożywcze (owoce i warzywa nie powtarzają się w ciągu dnia) w celu urozmaicenia każdego posiłku i dostarczenia wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.


Badanie przeprowadziły studentki dietetyki I roku:
Fleszar Maria
Rusiecka Agnieszka
Szlachta Barbara
Świątaszczyk Katarzyna

  
Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie © 2018
kontakt z webmasterem:    
Wydział Nauk o Bezpieczeństwie - kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej: kierunek dietetyka, kierunek kosmetologia, kierunek psychofizyczne kształtowanie człowieka, Wydział Nauk Technicznych: kierunek architektura, kierunek informatyka, kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji, Wydział Neofilologii - filologia angielska, filologia germańska, język biznesu angielski - business english, Wydział Nauk Ekonomicznych - kierunek finanse i rachunkowość, Wydział Jazzu - kierunek jazz i muzyka estradowa, Wydział Nauk Medycznych: kierunek pielęgniarstwo, kierunek ratownictwo medyczne,
Zobacz nasz profil na FACEBOOK