Dnia 24 kwietnia 2012 roku (czwartek), studentki I roku Dietetyki
udały się do przedszkola nr 1 w Nysie, aby zrealizować swój projekt dotyczący
żywienia przedszkolaków.
Celem odbycia wizyty w przedszkolu była edukacja żywieniowa dzieci w wieku przedszkolnym
(4-6 lat) oraz przeprowadzenie badań na temat preferencji smakowych tychże dzieci.
W ramach edukacji w przedszkolu przygotowano:
Po tym fascynującym spotkaniu z dziećmi ustalono, że wykazują się one dużą wiedzą na temat prawidłowego żywienia i jak wynika z badań przedszkolaki chętnie sięgają po owoce, ale spożycie słodyczy również utrzymuje się na wysokim poziomie. Dzieci zdają sobie sprawę z tego, co należy jeść i czego należy unikać, lecz wiadomo, że duży wpływ na ich odżywianie mają rodzice, stołówka przedszkolna oraz to, czy same mogą już decydować o tym, na co wydadzą pieniądze otrzymane od rodziców.
I należy dodać, że przedszkole nr 1 w Nysie, oferuje swoim podopiecznym 3 posiłki, tj. śniadanie, obiad, podwieczorek, w których skład wchodzą różnorodne produkty spożywcze (owoce i warzywa nie powtarzają się w ciągu dnia) w celu urozmaicenia każdego posiłku i dostarczenia wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.
Badanie przeprowadziły studentki dietetyki I roku:
Fleszar Maria
Rusiecka Agnieszka
Szlachta Barbara
Świątaszczyk Katarzyna