W czwartek 20 października 2011 r. o godzinie 11.30 w auli
Collegium Medicum PWSZ w Nysie odbył się wykład otwarty dla studentów Dietetyki
zatytułowany "Zdrowy start w przyszłość". Prelekcję poprowadziła przedstawiciel
firmy Nestle Nutrition. Wykład dotyczył produktów spożywczych dostępnych na
rynku i przeznaczonych wyłącznie dla niemowląt i dzieci.
Studenci poznali historię firmy Gerber i jej początki w Polsce, dowiedzieli
się, co zapewnia tak wysoką jakość i bezpieczeństwo jej produktów oraz poznali
całą gamę wyrobów dostępnych na sklepowych półkach, których producentem jest
firma Nestle. Spośród gotowych posiłków przeznaczonych dla niemowląt i dzieci,
każda mama może sięgnąć po produkty jednoskładnikowe (umożliwiają bezpieczne
i zdrowe wprowadzenie do diety dziecka nowych smaków), obiadki, zupy i desery.
Okazuje się, że Nestle podąża za coraz większymi oczekiwaniami ze strony swoich
konsumentów i wprowadza nowe produkty jak cała linia wyrobów spożywczych, która
dzięki zawartości większych kawałków składników, zachęca dzieci do samodzielnego
gryzienia. Nabiałowa luka na rynku produktów dla niemowląt została zapełniona
przez stworzenie pierwszego jogurtu i deserów mleczno-owocowych charakteryzujących
się niskim poziomem białka. Warto wspomnieć, że Nastle oferuje także jedyny
gotowy produkt dla niemowląt łączący mleko modyfikowane i owoce a ponadto pierwsze
kaszki modyfikowane zawierające probiotyki, prebiotyki i synbiotyki.
W czasie trwania wykładu najaktywniejsi studenci zostali obdarowani firmowymi
kubkami, a wszyscy obecni na sali otrzymali broszury reklamowe zawierające m.in.
schematy żywienia naturalnego i sztucznego. Wszyscy mamy nadzieję, że nie było
to ostatnie spotkanie na ten temat, bo jak wiemy dziecko wymaga innego żywienia,
a każda dodatkowa możliwość pogłębienia naszej wiedzy jest inwestycją w dobrych,
przyszłych dietetyków.