"Wiosenne śniadanie" w Instytucie Dietetyki
W dniu 10.03.2011 w Instytucie Dietetyki odbyło się spotkanie pt.: "Wiosenne śniadanie", które swoją obecnością uświetnili zaproszeni goście pani Rektor dr hab. inż. Zofia Wilimowska oraz panowie Michał Baziuk - Sekretarz Urzędu Miasta i Czesław Biłobran - Wicestarosta Powiatu Nyskiego.
Spotkanie w swej istocie było odpowiedzią na wyniki badań prowadzonych
przez Instytut Dietetyki pod kierunkiem dr n. med. Beaty Całyniuk, w ramach
programu "Żyj zdrowo, jedz kolorowo" , które dowiodło potrzebę edukowania
lokalnej społeczności w kierunku racjonalizacji żywienia.
Tematem wiodącym było śniadanie. Dlaczego właśnie śniadanie? Dlatego, że jest
to pierwszy posiłek po nocnej przerwie, dostarczający energii oraz niezbędnych
składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do rozpoczęcia codziennej
pracy.
Zaproszonych gości powitała w progach Instytutu Dietetyki pani dr inż. Marzena
Zołoteńka-Synowiec z-ca dyrektora ID. Spotkanie rozpoczęła dr n. med. Beata
Całyniuk prelekcją na temat racjonalnego żywienia. Po prezentacji zaproszeni
goście przygotowali swoje propozycje śniadań. W ocenie naszego specjalisty prezentowane
przez naszych gości zestawy były pełno odżywcze. Gratulujemy gościom dużej wiedzy
w tym temacie!
Podsumowując kwestię śniadania najważniejszym jest to, żebyśmy po prostu go
spożywali. Mamy nadzieję, że przez nasze spotkanie mogliśmy wpłynąć na kształtowanie
właściwych nawyków żywieniowych.
Dziękujemy wszystkim gościom za udział w spotkaniu.
"Niezależnie od tego, kto był
ojcem choroby, zła dieta była
na pewno jej matką"
Rolą Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie jest promowanie zdrowia poprzez rozwijanie
wiedzy o żywności i żywieniu.
Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych i hedonistycznych.
Prawidłowy sposób odżywiania stanowi nie tylko warunek stanu zdrowia ludności, ale także przejaw życia - decyduje o jego utrzymaniu, bezpośrednio wpływa na zachowanie zdrowia już od pierwszych dni życia. W okresie rozwojowym jest podstawą dla zdrowia psychofizycznego człowieka dorosłego.
Działania podejmowane przez Instytut Dietetyki są kierowane do całej lokalnej społeczności mając na celu edukację żywieniową, która między innymi:
"Nie wystarczy smacznie gotować,
trzeba się nauczyć prawidłowo odżywiać"
mgr inż. Marta Misiarz
Instytut Dietetyki PWSZ w Nysie