Dni Otwarte 2011w Instytucie Dietetyki PWSZ
W ramach tegorocznych Dni Otwartych, które odbyły się w dniach 03-11. 03. 2011 Instytut Dietetyki przygotował wykład prowadzony przez panią dr hab. inż. Joannę Wykę, prof. PWSZ pt.: "Fitoestrogeny jako związki biologicznie czynne w organizmie człowieka" oraz cykl warsztatów poświęconych otyłości wśród dzieci i młodzieży przygotowanych przez panią mgr inż. Martę Misiarz, prowadzonych we współpracy ze studentkami dietetyki. Warsztaty skierowane były do uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z Nysy i okolic.
11.03.2011 r. odbył się wykład "Fitoestrogeny jako związki biologicznie czynne w organizmie człowieka" zorganizowany jako wykład promujący uczelnię i z okazji 10 - lecia jej istnienia. Spotkanie poprowadziła pani dr hab. inż. Joanna Wyka, prof. PWSZ i pracownik Instytutu Dietetyki. Licznie zgromadzeni uczniowie gimnazjum i liceum w Nysie mogli wysłuchać informacji o:
W związku z obserwowanym wzrostem otyłości wśród dzieci i młodzieży
w Polsce, Instytut Dietetyki tegoroczne warsztaty w ramach "Dni Otwartych"
poświęcił edukacji w kierunku profilaktyki i walki z otyłością. W trakcie przygotowanego
cyklu zwróciliśmy szczególną uwagę na rolę jaką odgrywa racjonalne żywienie
oraz wpływ niewłaściwego odżywiania w występowaniu nadwagi często otyłości,
wśród dzieci i młodzieży. W warsztatach pt:
1. "Rola racjonalnego żywienia w profilaktyce
otyłości"
03.03.11 w warsztatach wzięła udział młodzież z ZS RCKU z Nysy.
Podczas warsztatów mgr inż. Marta Misiarz omówiła zagadnienia
dotyczące zasad racjonalnego żywienia młodzieży w profilaktyce otyłości. Uczestnicy
warsztatów pod opieką studentek : M. Gibas, H. Weirauch, A. Dziedzic dokonywali
pomiarów antropometrycznych i obliczali swoje BMI, następnie interpretowali
uzyskane wyniki. Obliczali wartość energetyczną spożywanych przez siebie posiłków
oraz podejmowali próbę ich modyfikacji wykorzystując zasady racjonalnego żywienia.
Warsztaty podsumowała prowadząca warsztaty pani mgr inż. Marta Misiarz podkreślając
istotną rolę w zapobieganiu otyłości jaką spełnia wybór właściwych niskoenergetycznych
produktów i potraw w codziennym żywieniu.
11.03.2011 w warsztatach wzięła udział młodzież z Gimnazjum nr 1w Nysie.
Podstawą tematyki piątkowego spotkania była otyłość, jako choroba powstająca
m.in. na tle wadliwego żywienia.
Studentka III roku dietetyki- Anna Zielińska w swojej prezentacji szczególny
nacisk położyła na jakość dobieranych produktów w diecie. Pragnęła uświadomić
swoich słuchaczy, jak niewiele trzeba wysiłku i wyobraźni, by przygotować pożywne,
bogate w witaminy i minerały danie. Jakie istnieją alternatywy dla fast-foodów,
słodyczy-jako źródła pustych kalorii. Podała kilka przykładów jak można dokonać
"Rewolucji na talerzu" - sporządzić posiłki, które są równie smaczne,
a zarazem niskokaloryczne oraz bogate w witaminy i minerały. Każdy, kto uważnie
słuchał dowiedział się o przyczynach powstawania otyłości oraz sposobach jej
zapobiegania. Poznali sposób obliczania BMI i WHR i interpretowania uzyskanych
wskaźników. Przy pomocy studentek z III roku dietetyki A. Wieczorek, M. Gibas,
K. Skowron, uczniowie kolejno w grupach układali skład poszczególnych posiłków:
śniadanie, II śniadanie, obiad i kolację. Po zakończeniu ćwiczenia, pod kierunkiem
mgr inż. M. Misiarz, wspólnie dokonano oceny jakościowej przygotowanych przez
młodzież propozycji posiłków.
2. "Niewłaściwe odżywianie przyczyną otyłości"
08.03.2011 w warsztatach wzięła udział młodzież z Gimnazjum nr 3.
Studentka III roku dietetyki Katarzyna Skowron, w swojej prezentacji
szczególnie zaznaczyła rolę śniadania jako najważniejszego posiłku młodego człowieka.
Podczas zajęć studentki dietetyki: p. K. Skowron, M. Gibas, S. Szczepan, H.
Weirauch, A. Dziedzic uświadamiały gimnazjalistów o błędach żywieniowych najczęściej
popełnianych przez młodzież. Omówione zostały produkty będące przyczyną otyłości.
W ramach ćwiczeń uczestnicy uczyli się układania prawidłowo skomponowanych jadłospisów.
Poznali formy ruchu pozwalające spalić określoną liczbę zbędnych kalorii.
Uczniowie w ramach warsztatów nabyli wiedzę o tym jak równoważyć spożycie energii
z jej wydatkowaniem oraz jaką rolę spełnia w tym wydatku aktywność fizyczna.
3 "Diety odchudzające"
08.03.2011 w warsztatach wzięła udział młodzież z Liceum Ogólnokształcącego "Carolinum" w Nysie.
Studentka Katarzyna Skowron-studentka III roku dietetyki przedstawiła
najpopularniejsze diety odchudzające. Wyjaśniła młodym ludziom, dlaczego większość
z nich jest nieskuteczna. Młodzież uczyła się obliczania wskaźnika masy ciała
(BMI) oraz jak prawidłowo komponować dietę odchudzającą ubogoenergetyczną. Podczas
warsztatów szczególny nacisk położono na aktywność fizyczną oraz spożycie odpowiedniej
ilości warzyw i owoców, zamiast smacznych wysokoprzetworzonych przekąsek.
Warsztaty zakończyła mgr inż. M. Misiarz wskazując uczestnikom zagrożenia jakie
niesie ze sobą niekontrolowane odchudzanie.
4 "Nadwaga i otyłość jako zagrożenie cukrzycą"
11.03.2011 odbyły się ostatnie z cyklu warsztaty, w których wzięło udział Gimnazjum nr 3 z Nysy. Dotyczyły one cukrzycy typu II, choroby wynikającej z otyłości.
Pani Ania Wieczorek- studentka III roku dietetyki, wyjaśniła
gimnazjalistom jaką chorobą jest cukrzyca, jakie czynniki warunkują jej wystąpienie
oraz zagrożenia jakie niesie ze sobą bagatelizowanie tej tak poważnej choroby.
Omówiła zasady żywienia w cukrzycy, przedstawiając grupę produktów o tzn. niskim
indeksie glikemicznym - IG. Młodzi ludzie mieli możliwość zaznajomienia się
z metodą pomiaru poziomu glukozy we krwi z użyciem gleukometru. Podsumowując
warsztaty mgr inż. M. Misiarz podkreśliła fakt, iż z cukrzycą można normalnie
żyć pod warunkiem stosowania się do zasad warunkujących utrzymanie poziomu cukru
we krwi na właściwym poziomie.
Tematyka zajęć zaproponowana młodzieży przez Instytut Dietetyki podczas tegorocznych
"Dni Otwartych" cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Z warsztatów
i wykładu skorzystało ponad 180 uczniów z nyskich szkół. Podczas warsztatów
uczniowie wykazali się ogromnym zaangażowaniem. Muszę przyznać, iż młodzież
miło nas zaskoczyła swoją wiedzą praktyczną, co napawa nas optymizmem. Zarówno
warsztaty jak i wykład przebiegały w miłej atmosferze przy dobrej współpracy.