W dniach 15 i 16 wrzesnia 2010 roku w ramach VI Nyskiego Festiwalu Nauki w Instytucie Dietetyki Panstwowej Wyzszej Szkoly Zawodowej odbylo sie szereg wykladów i warsztatów o tematyce skierowanej do mlodziezy gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej z Nysy i okolic.
"ABC racjonalnego zywienia mlodziezy"
wyklad prowadzony przez dr inz. Joanne Wyke, wykladowce Instytutu Dietetyki.
Licznie zgromadzeni uczniowie kilku gimnazjów z Nysy wysluchali wykladu
skladajacego sie z 4 czesci. Pierwsza czesc dotyczyla zwiazku racjonalnego zywienia
z prawidlowym rozwojem mlodziezy, w drugiej omówiono dane statystyczne
dotyczace sytuacji zdrowotnej mlodziezy w Polsce i na swiecie. W trzeciej czesci
przedstawiono 10 zasad racjonalnego zywienia oraz punkty ABC, tzn:
A - dbaj o róznorodnosc spozywanych pokarmów i ich wlasciwy wybór
B - równowaz bilans energetyczny organizmu
C - regularnie i odpowiednio czesto jedz posilki.
"Profilaktyka nadwagi i otylosci jako element stylu zycia" wyklad prowadzony przez dr inz. Ewe Malczyk podczas, którego zapoznala mlodziez z definicja zdrowia i czynnikami wplywajacymi na zdrowie. Omówila prozdrowotny styl zycia z uwzglednieniem zachowan zdrowotnych. Pani dr inz. Malczyk zwrócila równiez uwage na istotne znaczenie profilaktyki i edukacji zywieniowej w aspekcie chorób cywilizacyjnych. Omówila podstawowe czynniki ryzyka nadwagi i otylosci oraz dzialania w zakresie profilaktyki nadwagi i otylosci obejmujace dobór indywidualnej diety i odpowiedniej aktywnosci fizycznej.
Wyklad przedstawiony przez dr n.med. Beata Calyniuk dotyczyl "Zachowan zywieniowych w aspekcie zasad racjonalnego zywienia". Celem prezentacji bylo zainteresowanie mlodziezy pojeciem racjonalnego zywienia. Wyklad zawieral równiez wyniki badan zachowan zywieniowych mlodziezy z powiatu nyskiego. Wazkosc problemu i koniecznosc dokonywania wyborów zywieniowych wymusza poszerzenie wiedzy z tego tematu. O czym swiadczyla wysoka frekwencja na wykladzie.
Zachowania zdrowotne mlodziezy wyklad prowadzony przez dr n.med. Edyte Fatyge
Po wykladzie odbyly sie warsztaty zywieniowe :
"Na talerzu u nastolatka", prowadzone przez
dr inz. Joanne Wyke oraz studentki III roku dietetyki, na których gimnazjalisci
poznali charakterystyke zywieniowa poszczególnych grup produktów
spozywczych, wyklejali wlasna piramide i ukladali opakowania po produktach na
odpowiednich szczeblach drewnianej piramidy. W koncowej czesci spotkania mlodziez
ukladala racjonalny jadlospis wykorzystujac prawidlowa liczbe porcji poszczególnych
grup produktów spozywczych.
"Ocena jakosci jadlospisów" warsztaty pod kierunkiem dr n.med. Beata Calyniuk prowadzili studenci dzialajacy w Kole Naukowym. Obejmowaly one dwa rodzaje zagadnien: ilosciowa i jakosciowa ocena jadlospisów oraz badanie i ocena nawyków zywieniowych. Celem warsztatów byla ocena sposobu zywienia i weryfikacja bledów. Uczestnicy warsztatów oceniali swój sposób zywienia stosujac metody uznane w naukach zywieniowych.
"Odzywianie sportowców" warsztaty prowadzone przez mgr inz. Marte Misiarz i studentki dietetyki mialy na celu zapoznanie mlodziezy z zasadami odzywiania sportowców oraz korzysciami jakie plyna ze stosowania specjalnej diety dostosowanej do indywidualnych potrzeb i uprawianej dyscypliny sportowej. Podczas pokazu zostal zaprezentowany sposób przygotowania przykladowej odzywki bialkowej, napoju izotonicznego, posilku potreningowego oraz przekaski typowej dla diety sportowca. Po pokazie uczniowie degustowali prezentowane posilki.
Zarówno wyklady jak i warsztaty cieszyly sie duzym zainteresowaniem i zaangazowaniem mlodziezy. Wszyscy bardzo chetnie wspólpracowali z prowadzacymi. Laczna liczba uczestników wykladów wyniosla 360 osób, a z warsztatów skorzystalo 300 osób.